Naleśniki na diecie redukcyjnej

Witam czy naleśniki powodują tycie?można je spożywać na diecie redukcyjnej?
KOBIETA, 29 LAT ponad rok temu

Witam, można jeść wszystko w diecie redukcyjnej jednak odpowiednio przygotowane ( mąka pełnoziarnista lub razowa) i smażone bez dodatku tłuszczu. Pozdrawiam Beyer-Wygońska

0

2-3 naleśniki przygotowane z mąki pełnoziarnistej usmażone bez tłuszczu, z farszem warzywnym czy mięsnym jak najbardziej mogą się pojawić na diecie redukcyjnej.

0

Dzień dobry. Na diecie redukcyjnej można spożywać naleśniki, jednak wszystko zależy od sposobu ich przygotowania. Najlepiej używać mąki pełnoziarnistej i ograniczyć tłuszcz. Istotne jest również z czym podajemy naleśniki. Zamiast dżemów, marmolady czy słodkich farszy polecam naleśniki po włosku (z warzywami i mięsem, przepis znajduje się na poniższej stronie http://diet-coaching.xaa.pl/przepisy-2/) lub naleśniki ze szpinakiem. Po więcej porad żywieniowych zapraszam na www.diet-coaching.xaa.pl
Pozdrawiam, Dietetyk Patrycja Sankowska

0

Witam serdecznie,

Naleśniki można spożywać na diecie redukcyjnej ale w ograniczanych ilościach. Powinny być przygotowane z mąki razowej najlepiej typ 2tys, z mleka nie wyżej niż 2%tłuszczu i usmażone na patelni beztłuszczowej lub na niewielkiej ilości oleju.

W razie dodatkowych pytań zapraszam na konsultację lub zachęcam do kontaktu
tel. 506225670 lub joanna.wasiluk@o2.pl
Pozdrawiam Mgr Joanna Wasiluk
dietetyk

0
Agata Zmorkowska Dietetyk, Poznań
32 poziom zaufania

Witam, naleśniki niestety choć smaczne są daniem wysoko kalorycznym. Głównym składnikiem naleśnikowego ciasta jest mąka i to ona właśnie jest wysokokaloryczna.Naleśnik bez nadzienia ma ok 123 kcal. Do tego należy doliczyć nadzienie, które może spowodować, że jeden naleśnik będzie zawierał nawet do 300 kcal. Nie są więc zalecane więc w przypadku diety odchudzającej.
Pozdrawiam, Agata Zmorkowska

0

Witam. Naleśniki mogą być spożywane ale w umiarkowanej ilości i oczywiście odpowiednio przygotowane. Zamiast słodkiego nadzienia warto przygotować je np z warzywami. Do przygotowania polecam mąkę pełnoziarnistą i mleko do 2% zawartości tłuszczu. Nie używamy tłuszczu do smażenia. Pozdrawiam.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty