Dieta eskimosów a choroby serca
Witam,
Radziłabym zrobić badania związne z przewodem pokarmowym. Niedowaga jest często spowodowana chorobami przewodu pokarmowego - celiakią, wrzodziejącym zapaleniem jelita grubego, chorobą Leśniowskiego-Crohna.
Błędnie przyjmuje się, że osoby zbyt chude powinny zajadać się słodyczami i pptrawami tłustymi. Podstawą są produkty pełnowartościowe i odpowiednie łączenia produktów.
Radziłabym nie jeść słodyczy, a zamiast tego pieczywo pełnoziarniste, płatki, np. musli - najlepiej z nabiałem, pestki. Ponad to, jajka, mięso, owoce, nasiona roślin strączkowych, produkty sojowe.
Korzystne połączenia to przede wszystkim pełnoziarniste produkty zbożowe (kasze, makaron razowy, ciemne pieczywo, musli) z nabiałem - powstają wtedy korzystne połączenia aminokwasów, które tworzą białko.
Ważne jest też jedzenie często, najlepiej 6 posiłków w ciągu dnia.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Ile powinnam schudnąć i jak powoli zmieniać swoje nawyki żywieniowe? – odpowiada Mgr inż. Marta Michalak-Tomasik
- Czego się wystrzegać na diecie redukcyjnej? – odpowiada Mgr inż. Milena Rogowska
- Co mam zrobić ze swoją dietą? – odpowiada Mgr Maria Kreid
- Schudłam już 30 kg, ale nie mogę odchudzić nóg i pupy. Jak to zrobić? – odpowiada Mgr inż. Marta Michalak-Tomasik
- Z jaką dietą najszybciej przytyję? – odpowiada Mgr inż. Aleksandra Kilen-Zasieczna
- Jakie produkty jadać podczas odchudzania? – odpowiada Mgr inż. Aleksandra Kilen-Zasieczna
- Czy odkłada się już tkanka tłuszczowa? – odpowiada Mgr Katarzyna Szatkowska
- Jakie tabletki pomogą powstrzymać apetyt na słodycze? – odpowiada Mgr Ewa Trusewicz
- Dlaczego nie mogę utrzymać mojej wagi? – odpowiada Mgr Katarzyna Mazowska
- Czy mogę schudnąć 20 kg do czerwca? – odpowiada Mgr inż. Aleksandra Kilen-Zasieczna