Niski poziom żelaza i hemoglobiony u wegetarianki

Dzień dobry, Od ponad roku jestem wegetarianką.Odebrałam dzisiaj wyniki krwi i mam niskie żelazo oraz hemoglobinę. Niski poziom żelaza jest u mnie prawdopodobnie związany ze słabym przyswajeniem, jednak pierwszy raz poziom hemoglobiny w badaniach jest poniżej normy. Czy jest możliwoś dobierania żelaza w odpowiedniej ilości z produktów niemięsnych lub suplementowanie tabletkami, czy konieczne w takim przypadku jest jedzenie mięsa? Co Pani/Pan poleca?
KOBIETA, 18 LAT ponad rok temu

Co o naszym zdrowiu mówi żywa kropla krwi? [Specjalista radzi]

Krew może wiele powiedzieć o naszym zdrowiu, a jeszcze więcej świeżo pobrana, która natychmiast trafia pod mikroskop. Pozwala nam to określić, czy organizm jest zakwaszony, ma odpowiedni poziom wolnych rodników, nie jest obciążony toksynami, pasożytami czy grzybami.

Magdalena Mroczek
79 poziom zaufania

Możliwa jest doustna suplementacja żelaza. Preparaty są dostępne są bez recepty. Należy używać ich zgodnie z ulotką, aby nie przyjmować zbyt dużej ilości żelaza. Witamina C nasila wchłanianie żelaza z przewodu pokarmowego.

0
Małgorzata Panek
70 poziom zaufania

Witam,
żelazo obecne w jarzynach jest słabiej przyswajalne niż to w produktach mięsnych.
Sporo żelaza znajduje się w takich produktach jak brokuły, szpinak, warzywa liściaste, pestki dyni i słonecznika, morele (świeże i suszone), owoce cytrusowe , kasze.
W przypadku słabego przyswajania może okazać się konieczna suplementacja żelaza.
Proszę udać się do lekarza POZ, on w razie potrzeby przepisze Pani odpowiednie suplementy.
Pozdrawiam

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty