Niski poziom żelaza i hemoglobiony u wegetarianki

Dzień dobry, Od ponad roku jestem wegetarianką.Odebrałam dzisiaj wyniki krwi i mam niskie żelazo oraz hemoglobinę. Niski poziom żelaza jest u mnie prawdopodobnie związany ze słabym przyswajeniem, jednak pierwszy raz poziom hemoglobiny w badaniach jest poniżej normy. Czy jest możliwoś dobierania żelaza w odpowiedniej ilości z produktów niemięsnych lub suplementowanie tabletkami, czy konieczne w takim przypadku jest jedzenie mięsa? Co Pani/Pan poleca?
KOBIETA, 18 LAT ponad rok temu

Odkryto nowe grupy krwi

Ciało człowieka cały czas zaskakuje. Dwie nowe grupy krwi, pokazują jak niewiele jeszcze wiemy na temat naszego organizmu. O tym, co nowe odkrycie niesie za sobą opowiadają dr Michał Sutkowski, lekarz rodzinny oraz Hanna Stolińska-Fiedorowicz, dietetyk.

Magdalena Mroczek
78 poziom zaufania

Możliwa jest doustna suplementacja żelaza. Preparaty są dostępne są bez recepty. Należy używać ich zgodnie z ulotką, aby nie przyjmować zbyt dużej ilości żelaza. Witamina C nasila wchłanianie żelaza z przewodu pokarmowego.

0
Małgorzata Panek
70 poziom zaufania

Witam,
żelazo obecne w jarzynach jest słabiej przyswajalne niż to w produktach mięsnych.
Sporo żelaza znajduje się w takich produktach jak brokuły, szpinak, warzywa liściaste, pestki dyni i słonecznika, morele (świeże i suszone), owoce cytrusowe , kasze.
W przypadku słabego przyswajania może okazać się konieczna suplementacja żelaza.
Proszę udać się do lekarza POZ, on w razie potrzeby przepisze Pani odpowiednie suplementy.
Pozdrawiam

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty