Zapytaj lekarza

7 4 0 , 7 3 1

odpowiedzi udzielonych przez naszych ekspertów

Rzetelnie + Bezpiecznie + Bezpłatnie

Obniżone stężenie hemoglobiny, mała objętość krwinki MCV i mała ilość MCH w badaniu krwi

Witam. Jestem kobietą, mam 18 lat. Bardzo proszę o pomoc. Od około roku nie jem mięsa. Zaznaczam, że nie odczuwam też zmęczenia, senności, wręcz przeciwnie - mam więcej energii. Jednak ostatnie badania krwi mnie zaniepokoiły, ponieważ sporo rzeczy wychodzi poza normę. WBC 6,5 RBC 5,11 (podwyższone) hemoglobina 10,10 g/dl (obniżone) hematokryt 34,1 (obniżone) MCH 19,80 pg (obniżone - norma od 27) MCHC 29,6 g/dl (obniżone) MCV 66,7 fl (obniżone - norma od 81,6) płytki krwi 333 % limfocytów 47,1 (podwyższone) % neurocytów 40,4 (obniżone) liczba limfocytów 3,1 liczba neutrocytów 2,6 RDW-CV 15,4% RDW-SD 39,4 fl PDW 14,2 MPV 10,3 P-LCR 30,0% No i moje pytanie: czy to anemia oraz skąd się wzięła podwyższona liczba krwinek czerwonych skoro hemoglobina jest niska? Ma to jakiś związek? Dodam jeszcze, że kiedyś już też miałam problem z hemoglobiną z powodu obfitych miesiączek, więc chyba to nie musi wynikać z niejedzenia mięsa...Inne produkty typu jajka, przetwory mleczne oczywiście jem. Jednak w tamtym tygodniu, kiedy były badania odżywiałam się bardzo nieregularnie, w dodatku nie pilnowałam też, żeby jeść produkty bogate w żelazo. Mogło się to tak szybko zmienić czy to efekt dłuższej "pracy"? Martwią mnie też wyniki MCH i MCV - to jednak są spore różnice. Będę bardzo wdzięczna za odpowiedź. Pozdrawiam
KOBIETA, 18 LAT ponad rok temu

Odkryto nowe grupy krwi

Ciało człowieka cały czas zaskakuje. Dwie nowe grupy krwi, pokazują jak niewiele jeszcze wiemy na temat naszego organizmu. O tym, co nowe odkrycie niesie za sobą opowiadają dr Michał Sutkowski, lekarz rodzinny oraz Hanna Stolińska-Fiedorowicz, dietetyk.

Witam!

Wyniki morfologii wskazują na niedokrwistość mikrocytarną niedobarwliwą. Świadczą o tym: obniżone stężenie hemoglobiny, mała objętość krwinki (MCV), mała ilość (MCH) i stężenie (MCHC) hemoglobiny w krwince czerwonej. Stan taki jest najczęściej spowodowany niedoborem żelaza. Aby to potwierdzić, należy wykonać oznaczenie parametrów gospodarki żelazem (stężenie żelaza i ferrytyny we krwi, oznaczenie TIBC). Z wynikami powinna zgłosić się Pani do lekarza.

Za górną granicę normy liczby erytrocytów u kobiet przyjmuje się zwykle 5,2 mln/mikrolitr. Pani wynik jest więc prawidłowy. Niedokrwistość rozpoznaje się na podstawie stężenia hemoglobiny. Liczba krwinek czerwonych nie jest kryterium diagnostycznym - ważniejsza jest ich wielkość i zawartość w nich hemoglobiny.

Wyłączenie z diety mięsa w sytuacji, gdy już wcześniej miała Pani tendencję do niedokrwistości nie było dobrą decyzją. Żelazo, które jest dostarczane organizmowi przy diecie wegetariańskiej (tzw. żelazo niehemowe) dużo gorzej wchłania się z przewodu pokarmowego niż zawarte w mięsie czy podrobach żelazo hemowe. Zdecydowanie zmiana diety mogła przyczynić się do Pani problemu.

Odnośnie pozostałych parametrów morfologii - nieco zachwiany jest stosunek ilościowy między limfocytami a granulocytami obojętnochłonnymi. Najważniejsze jednak, żę wartości bezwzględne jednych i drugich są prawidłowe.

Pozdrawiam.

Lekarz w Pododdziale chorób wewnętrznych w Szpitalu Czerniakowskim w Warszawie.
0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty
Ważne tematy