Obniżone stężenie hemoglobiny, mała objętość krwinki MCV i mała ilość MCH w badaniu krwi

Witam. Jestem kobietą, mam 18 lat. Bardzo proszę o pomoc. Od około roku nie jem mięsa. Zaznaczam, że nie odczuwam też zmęczenia, senności, wręcz przeciwnie - mam więcej energii. Jednak ostatnie badania krwi mnie zaniepokoiły, ponieważ sporo rzeczy wychodzi poza normę. WBC 6,5 RBC 5,11 (podwyższone) hemoglobina 10,10 g/dl (obniżone) hematokryt 34,1 (obniżone) MCH 19,80 pg (obniżone - norma od 27) MCHC 29,6 g/dl (obniżone) MCV 66,7 fl (obniżone - norma od 81,6) płytki krwi 333 % limfocytów 47,1 (podwyższone) % neurocytów 40,4 (obniżone) liczba limfocytów 3,1 liczba neutrocytów 2,6 RDW-CV 15,4% RDW-SD 39,4 fl PDW 14,2 MPV 10,3 P-LCR 30,0% No i moje pytanie: czy to anemia oraz skąd się wzięła podwyższona liczba krwinek czerwonych skoro hemoglobina jest niska? Ma to jakiś związek? Dodam jeszcze, że kiedyś już też miałam problem z hemoglobiną z powodu obfitych miesiączek, więc chyba to nie musi wynikać z niejedzenia mięsa...Inne produkty typu jajka, przetwory mleczne oczywiście jem. Jednak w tamtym tygodniu, kiedy były badania odżywiałam się bardzo nieregularnie, w dodatku nie pilnowałam też, żeby jeść produkty bogate w żelazo. Mogło się to tak szybko zmienić czy to efekt dłuższej "pracy"? Martwią mnie też wyniki MCH i MCV - to jednak są spore różnice. Będę bardzo wdzięczna za odpowiedź. Pozdrawiam
KOBIETA, 18 LAT ponad rok temu

Witam!

Wyniki morfologii wskazują na niedokrwistość mikrocytarną niedobarwliwą. Świadczą o tym: obniżone stężenie hemoglobiny, mała objętość krwinki (MCV), mała ilość (MCH) i stężenie (MCHC) hemoglobiny w krwince czerwonej. Stan taki jest najczęściej spowodowany niedoborem żelaza. Aby to potwierdzić, należy wykonać oznaczenie parametrów gospodarki żelazem (stężenie żelaza i ferrytyny we krwi, oznaczenie TIBC). Z wynikami powinna zgłosić się Pani do lekarza.

Za górną granicę normy liczby erytrocytów u kobiet przyjmuje się zwykle 5,2 mln/mikrolitr. Pani wynik jest więc prawidłowy. Niedokrwistość rozpoznaje się na podstawie stężenia hemoglobiny. Liczba krwinek czerwonych nie jest kryterium diagnostycznym - ważniejsza jest ich wielkość i zawartość w nich hemoglobiny.

Wyłączenie z diety mięsa w sytuacji, gdy już wcześniej miała Pani tendencję do niedokrwistości nie było dobrą decyzją. Żelazo, które jest dostarczane organizmowi przy diecie wegetariańskiej (tzw. żelazo niehemowe) dużo gorzej wchłania się z przewodu pokarmowego niż zawarte w mięsie czy podrobach żelazo hemowe. Zdecydowanie zmiana diety mogła przyczynić się do Pani problemu.

Odnośnie pozostałych parametrów morfologii - nieco zachwiany jest stosunek ilościowy między limfocytami a granulocytami obojętnochłonnymi. Najważniejsze jednak, żę wartości bezwzględne jednych i drugich są prawidłowe.

Pozdrawiam.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty