Codziennie jest mi słabo - nie pomaga zjedzenie czekolady, czy wyjście na świeże powietrze. Dodatkowo od pewnego czasu wieczorem mam temperaturę mniejszą od 36 - co nigdy się u mnie nie zdarzało. Szybko się męczę, ciągle jestem zmęczona i senna. Byłam na podstawowych badaniach i mam obniżony poziom żelaza we krwi (42) i MPV (8,62). Lekarz mówił, że mam zbyt gęstą krew i że to nie anemia. Mdleję bardzo rzadko. Momentami mam jeszcze bóle w klatce piersiowej.
Witam!
Zmęczenie, osłabienie i senność mogą wynikać z niedoboru żelaza (zakładam, że podana przez Panią wartość wyrażona była w ug/dl). Najlepiej, aby zmodyfikowała Pani swoją dietę - najlepiej przyswajalne żelazo znajduje się w mięsie, podrobach. Przyswajanie tego pierwiastka z pokarmów zwiększa witamina C (zawarta np. w natce pietruszki, warzywach, owocach - nie tylko cytrusach).
O bólu w klatce piersiowej i omdleniach powinna Pani poinformować lekarza - wymagają one diagnostyki.
Pozdrawiam
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Jakie produkty spożywcze podnoszą poziom żelaza? – odpowiada Mgr Monika Więckowska
- Sposoby na uzupełnienie niedoboru żelaza w krwi – odpowiada Lek. Katarzyna Szymczak
- Jakie posiłki powinnam spożywać, by poziom hemoglobiny był w normie? – odpowiada lek. Magdalena Reszczyńska
- Co zawiera najwięcej żelaza? – odpowiada Lek. Sebastian Jamroży
- Anemia po usunięciu guza jelita grubego – odpowiada Mgr inż. Aldona Lewita-Paszko
- Anemia a dieta na wzmocnienie organizmu – odpowiada Mgr Justyna Siwiela
- Niedobór żelaza a poziom hemoglobiny w normie – odpowiada Lek. Katarzyna Szymczak
- Jakie produkty powinnam jeść, aby podnieść poziom żelaza? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Niski poziom żelaza we krwi – odpowiada Lek. Małgorzata Waszkiewicz
- Jaki produkt spożywczy jest najlepszym źródłem żelaza? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska