Ocena pieczywa bezglutenowego

czy chleb majacy w skladzie: koncentrat mąki bezglutenowej (skrobia pszenna bezglutenowa,glukoza,skrobia kukurydziana, substancja zageszczajaca:guma guar,błonnik pokarmowy, regulator kwasowości:E575, substancja spulchniająca: wodorowęglan sodu), woda, tłuszcz płynny roślinny,cukier,drożdże, sól jest w miarę zdrowy?potrzebuję pieczywa bezglutenowego
KOBIETA, 32 LAT ponad rok temu

Niestety gotowe chleby bezglutenowe nie są zbyt zdrowe z uwagi na liczne dodatki, cukier, i brak błonnika. Najlepszym i najzdrowszym rozwiązaniem jest pieczenie chleba w domu. W internecie jest wiele przepisów na zdrowe pieczywa bezglutenowe. Naprawdę polecam domowe wypieki lub zastąpienie pieczywa kaszami lub płatkami zbożowymi bezglutenowymi będzie to dużo zdrowsze rozwiązanie.

0

Witam ,chleby bezglutenowe niestety w swoim składzie mają dosyć dużo chemii moim zdaniem najlepszym rozwiązaniem jest pieczenie samemu tego typu chleba ponieważ wiemy co dajemy czyli bez chemii. W internecie jest mnóstwo przepisów na pyszny chleb bezglutenowy własnego wyrobu.
Polecam!

0

Witam, niestety z tego zaprezentowanego składu pieczywa, poza jedyną "zdrową" informacją o tym,z e jest bezglutenowy, nic więcej zdrowego nie wynika :( długa lista dodatków, zupełnie niepotrzebnych przy wypieku pieczywa (glukoza, regulator kwasowości, wodorowęglan sodu) w mojej ocenie zupełnie to pieczywo dyskwalifikują. Pozdrawiam serdecznie

0
Kamila Ziemann Dietetyka
60 poziom zaufania

Niestety podany skład nie jest zdrowy. Proszę poszukać przepisów i upiec chlebek. Większość przepisów jest naprawdę bardzo prosta.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty