Odchudzanie a pieczywo

Jakie pieczywo jeść najlepiej ? jestem na diecie 1200 kcal i jadłam zawsze białe pieczywo ,ale czytałam ,że lepiej jeść chleb graham, chciałam jeść razowy,ale jest bardzo kaloryczny , nie mam pojęcia ,który jeść i dodam , że nie jem go codziennie, średnio co drugi dzień jem pieczywo , więc jakie jeść najlepiej ?
KOBIETA ponad rok temu

Mięso ekologiczne

Lek. Paweł Baljon
77 poziom zaufania

Witam serdecznie. Najlepszym wyjściem w takiej sytuacji jest spożywanie pieczywa ciemnego, ponieważ zawiera ono dużą ilośc błonnika regulującego pacę jelit oraz obniżającego wchłaniani tłuszczów. Węglowodany złożone są dłużej trawione, a przez to poziom glukozy we krwi jest ustabilizowany i utrzymuje się na stałym poziome przez dłuższy czas (nie występują skoki glukozowe, jak w przypadku spożywania białego pieczywa czy węglowodanów prostych, które odpowiedzialne są za wahania nastrojów). Ponadto, zawiera solidną dawkę witamin z grupy B, które odpowiadają za właściwą pracę układu nerwowego oraz żelazo, magnez, potas.Warto wybierać pieczywo razowe z dodatkiem otrąb pszennych lub ziaren, np. słonecznika, dyni, soi. Wówczas jego wartość odżywcza dodatkowo wzrasta, ponieważ wymienione ziarna są niezwykle bogate w witaminy i sole mineralne.

0

Napewno błędem jest rezygnowanie z pieczywo, lub też jedzenie go co drugi dzień. Pieczywo razowe, żytnie itp jest może nieco bardziej kaloryczne ale również bardziej sycące i można go zjeść dużo mniej by poczuć nasycenie niż pieczywa białego. Mąka pszenna oczyszczona nie ma nic w sobie wartościowego poza węglowodanami napędzającymi apetyt - to dlatego białe pieczywo można jeść w nieskończonej ilości. Pszenica spowalnia pracę jelit, zakleja je.
Należy wiec przede wszystkim szukać w sklepach pieczywa które powinno mieć w swoim skałdzie tylko mąkę, wodę, sól i zakwas. Jeśli zawiera coś więcej np zakwaszacz E 322 ulepszacz E471 oznacza to że kupujemy podróbkę.
Fałszem jest stwierdzenie, że chleb tuczy. Dobry chleb długo się żuje i trawi - jedna dwie kromki starczą więc na wiele godzin. Tyje się po pieczywie pszennym typu "wydmuszka" - jest bardzo krótko trawione po jego zjedzeniu szybko pojawia się we krwi glukoza, która napędza apetyt

0

Witam, dieta niskokaloryczna najczęściej kończy się ponownym przytyciem, gdyż dla ciała niedojadanie to efekt głodu, czyli należy robić później zapasy na wypadek ponownego głodzenia. Nie polecam :) Chleb w racjonalnym żywieniu jemy tylko na II śniadanie, ale i tak nie za często. Najlepiej, jak jest to pieczywo na zakwasie. Ważne jest, z czym go łączymy. Idealne są jarskie pasty i pasztety. Pozdrawiam

0

Wybieraj pieczywo z mąki pełnoziarnistej (typ ok 2000), zarówno może być to mąka żytnia, pszenna, orkiszowa. Chleb z tych mąk jest ciemny, pamiętaj jednak, że niektóre pieczywa barwione są karmelem i tylko przypominają pełnoziarniste pieczywo. Nie musisz wykluczać pieczywa (pełnoziarnistego) z diety a wręcz przeciwnie jest to bardzo dobre źródło węglowodanów złożonych, witamin z grupy B, magnezu, żelaza. Produkt ten ma również niski indeks glikemiczny dzięki czemu nie ma po nim nagłych skoków glukozy we krwi. Kolejnym plusem pieczywa jest łatwość przygotowania z niego pełnowartościowych posiłków. Pamiętaj, że głównym źródłem energii są węglowodany złożone czyli kasze, brązowy ryż, nieprzetworzone płatki, ciemny makaron i oczywiście pełnoziarniste pieczywo.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty