Witam serdecznie. Najlepszym wyjściem w takiej sytuacji jest spożywanie pieczywa ciemnego, ponieważ zawiera ono dużą ilośc błonnika regulującego pacę jelit oraz obniżającego wchłaniani tłuszczów. Węglowodany złożone są dłużej trawione, a przez to poziom glukozy we krwi jest ustabilizowany i utrzymuje się na stałym poziome przez dłuższy czas (nie występują skoki glukozowe, jak w przypadku spożywania białego pieczywa czy węglowodanów prostych, które odpowiedzialne są za wahania nastrojów). Ponadto, zawiera solidną dawkę witamin z grupy B, które odpowiadają za właściwą pracę układu nerwowego oraz żelazo, magnez, potas.Warto wybierać pieczywo razowe z dodatkiem otrąb pszennych lub ziaren, np. słonecznika, dyni, soi. Wówczas jego wartość odżywcza dodatkowo wzrasta, ponieważ wymienione ziarna są niezwykle bogate w witaminy i sole mineralne.
Napewno błędem jest rezygnowanie z pieczywo, lub też jedzenie go co drugi dzień. Pieczywo razowe, żytnie itp jest może nieco bardziej kaloryczne ale również bardziej sycące i można go zjeść dużo mniej by poczuć nasycenie niż pieczywa białego. Mąka pszenna oczyszczona nie ma nic w sobie wartościowego poza węglowodanami napędzającymi apetyt - to dlatego białe pieczywo można jeść w nieskończonej ilości. Pszenica spowalnia pracę jelit, zakleja je.
Należy wiec przede wszystkim szukać w sklepach pieczywa które powinno mieć w swoim skałdzie tylko mąkę, wodę, sól i zakwas. Jeśli zawiera coś więcej np zakwaszacz E 322 ulepszacz E471 oznacza to że kupujemy podróbkę.
Fałszem jest stwierdzenie, że chleb tuczy. Dobry chleb długo się żuje i trawi - jedna dwie kromki starczą więc na wiele godzin. Tyje się po pieczywie pszennym typu "wydmuszka" - jest bardzo krótko trawione po jego zjedzeniu szybko pojawia się we krwi glukoza, która napędza apetyt
Witam, dieta niskokaloryczna najczęściej kończy się ponownym przytyciem, gdyż dla ciała niedojadanie to efekt głodu, czyli należy robić później zapasy na wypadek ponownego głodzenia. Nie polecam :) Chleb w racjonalnym żywieniu jemy tylko na II śniadanie, ale i tak nie za często. Najlepiej, jak jest to pieczywo na zakwasie. Ważne jest, z czym go łączymy. Idealne są jarskie pasty i pasztety. Pozdrawiam
Witaj,
Pieczywo jest nie tylko źródłem węglowodanów, ale także w przypadku żytniego i graham więcej soli mineralnych, witamin z gr B i błonnika, który wykazuje działanie prozdrowotne i wspomaga odchudzanie http://portal.abczdrowie.pl/blonnik-w-diecie. Dlatego lepiej jest zjeść 2 kromki pieczywa z pełnego ziarna niż 3 kromki pieczywa pszennego. Pozdrawiam, mgr Aneta Kościołek
Wybieraj pieczywo z mąki pełnoziarnistej (typ ok 2000), zarówno może być to mąka żytnia, pszenna, orkiszowa. Chleb z tych mąk jest ciemny, pamiętaj jednak, że niektóre pieczywa barwione są karmelem i tylko przypominają pełnoziarniste pieczywo. Nie musisz wykluczać pieczywa (pełnoziarnistego) z diety a wręcz przeciwnie jest to bardzo dobre źródło węglowodanów złożonych, witamin z grupy B, magnezu, żelaza. Produkt ten ma również niski indeks glikemiczny dzięki czemu nie ma po nim nagłych skoków glukozy we krwi. Kolejnym plusem pieczywa jest łatwość przygotowania z niego pełnowartościowych posiłków. Pamiętaj, że głównym źródłem energii są węglowodany złożone czyli kasze, brązowy ryż, nieprzetworzone płatki, ciemny makaron i oczywiście pełnoziarniste pieczywo.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Wybór pieczywa – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Dieta na redukcję tkanki tłuszczowej a spożywanie pieczywa – odpowiada Mgr inż. Emilia Kołodziejska
- Czy grahamka bułka to dobre złożone węglowodany? – odpowiada mgr Agnieszka Płóciniak
- Chleb wieloziarnisty - czy jest dobry w diecie? – odpowiada Mgr inż. Marta Michalak-Tomasik
- Jaki chleb mogę jeść na diecie oprócz razowego? – odpowiada Mgr inż. Marta Michalak-Tomasik
- Pieczywo lekkie błonnikowe Sonko a biały lub ciemny chleb – odpowiada Lek. Małgorzata Horbaczewska
- Jakie pieczywo podawać dziecku? – odpowiada Dr Anna Brinken
- Chleb zaparzany i jego wartości odżywcze – odpowiada Magdalena Rapacka
- Zamiennik chleba na diecie redukcyjnej – odpowiada Mgr Justyna Siwiela
- Czy razowe pieczywo powoduje wzdęcia? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)