Odczulanie - co to jest?

Mam alergię na pyłki traw i roślin. Dowiedziałem się, że można zwalczyć uciążliwe objawy alergii przez odczulanie. Na czym ono dokładnie polega?

MĘŻCZYZNA ponad rok temu

Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać

Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.

Odczulanie polega na wytworzeniu tolerancji na dany alergen, poprzez stopniową ekspozycję na ten alergen w coraz większych dawkach.

Podjęcie odczulania ma sens jedynie wówczas, gdy mamy pewność, że dany alergen odpowiada za objawy, i jest jedynym lub najsilniejszym ich sprawcą.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty