Witam, stwierdzono u mnie hipoglikemię reaktywną, dowiedziałam się tylko, że mam podjąć dietę z ograniczeniem cukrów prostych, chciałabym się dowiedzieć, co mogę jeść a czego nie, bo lekarze nie byli skorzy aby mi powiedzieć.
Szanowna Pani,
należy unikać takich produktów jak:
słodycze, ciasta i ciasteczka, słone przekąski, szczególnie te z kukurydzy, produkty piekarnicze z tzw. białej mąki, słodkie napoje, soki owocowe, wody smakowe, lody, miód, dżemy, powidła, marmolady, suszone owoce, ograniczyć spożywanie świeżych owoców do 1-2 dziennie.
Polecam poszukać w internecie tabel z tzw. indeksem glikemicznym potraw i unikać tych powyżej 50.
Serdecznie pozdrawiam,
Justyna Luty
Dietetyk kliniczny
[url=http://www.justynaluty.pl/]http://www.justynaluty.pl/[/url]
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Wykrycie insulinooporności na podstawie krzywej insulinowej – odpowiada Mgr Justyna Luty
- Indeks glikemiczny a leczenie cukrzycy – odpowiada Mgr Justyna Luty
- Jakich produktów unikać, by ograniczyć cukry proste? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Jaka dieta przy wrzodziejącym zapaleniu jelita grubego i braku jednej nerki? – odpowiada Mgr Justyna Luty
- Jakie badania w kierunku nietolerancji glutenu? – odpowiada Mgr Justyna Luty
- Układanie posiłków z produktami o wysokim IG – odpowiada Mgr Justyna Luty
- Jakie odżywianie i dieta dla osoby chorej na hipoglikemię? – odpowiada Mgr Magdalena Hanna Nagrodzka
- Hipoglikemia reaktywna - czy kiedyś ustąpi? – odpowiada Maciej Pawłowski
- Złe samopoczucie bez mięsa w diecie – odpowiada Mgr Justyna Luty
- Ile można jeść jajek i czy to jest zdrowe? – odpowiada Mgr Justyna Luty