Dzień dobry,
przede wszystkim należy jeść regularnie, co 3-4 godzin, aby nie doprowadzić do zbyt częstego podjadania.
5 posiłków w ciągu dnia - we wszystkich muszą znaleźć się warzywa albo owoce, proszę mocno tego pilnować (błonnik w nich zawartych hamuje apetyt na słodycze).
Ponadto należy unikać: wszelkich słodkich napojów, soków owocowych (uwaga na wody smakowe -sam cukier), produktów z "białej" mąki, dżemów, żółtych serów, mięsa wieprzowego i kurczaka (bardzo tłuste). Zrezygnować z serów żółtych, topionych, śmietany, masła, smalcu itp. Tłuszcze zastąpić olejem kokosowym lub oliwą z oliwek.
W przypadku przybierania na masie w tak krótkim okresie polecam wykonać badania hormonów tarczycy - tsh, ft3 i ft4.
Serdecznie pozdrawiam,
Justyna Luty
Dietetyk kliniczny
[url=http://www.justynaluty.pl/]http://www.justynaluty.pl/[/url]
W tym momencie posiadam zbyt mało informacji na Pani temat, aby ustalić konkretny jadłospis. Skuteczna dieta powinna być dobrana pod względem Pani zapotrzebowania energetycznego. Musiałabym zebrać wywiad żywieniowy i zdrowotny. Jeżeli byłaby Pani zainteresowana zachęcam do kontaktu drogą mailową. Z pewnością jednak powinna Pani skupić się na regularności posiłków (5 posiłków dziennie w odstępach ok. 3h), bez dodatkowego dojadania pomiędzy wyznaczonymi godzinami.
Dzień należy zaczynać od pełnowartościowego śniadania. W ten sposób od rana pobudzamy swój organizm do działania, przyspieszamy przemianę materii i każdy kolejny posiłek będzie lepiej trawiony. Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Ważne, aby posiłek był pełnowartościowy, bogaty w węglowodany złożone, które stanowią główne źródło energii. Polecam produkty pełnoziarniste, które są wolno trawione, stopniowo uwalniają glukozę do krwiobiegu, nie następuje gwałtowny skok cukru, a my na długo odczuwamy sytość. Takie śniadanie poprawi również koncentrację, samopoczucie i zniweluje senność. Ważnym składnikiem śniadania jest także białko, ponieważ na jego strawienie organizm zużywa spore ilość energii. Pamiętajmy także o owocach i warzywach. Dostarczą one niezbędnych witamin oraz składników mineralnych.
Kolejne posiłki powinny być zjadane w odstępach około 3h. Nie powinniśmy dopuszczać do wielkiego głodu. W przeciwnym wypadku po powrocie do domu ,,opróżnimy pół lodówki’’. Spożywanie dużych porcji przyczynia się do gwałtownego wydzielaniu insuliny, która sprzyja odkładaniu się tkanki tłuszczowej.
Ostatni posiłek należy spożywać ok. 2-3h przed snem. Nie trzymajmy się stereotypowej godziny 18:00 przeznaczonej na ostatni posiłek, ponieważ chodząc późno spać i tak skusimy się na niezdrową przekąskę. Kolacje powinny być dość lekkie i nie zawierać dużej ilości węglowodanów.
Powinna Pani również pić od 1,5 do 2 litrów wody dziennie, najlepiej pomiędzy posiłkami, aby zapewnić wystarczającą ilość płynów w organizmie. Należy unikać potraw smażonych i tłustych oraz żywności typu fast food. Można dowolnie stosować przyprawy i zioła aromatyczne, ale ograniczać sól.
Unikamy również cukru, słodyczy a także żywności silnie przetworzonej typu instant, parówki, pasztety itp. Należy czytać etykiety. Zawsze należy zwracać uwagę nie tylko na wartość kaloryczną, ale także na zawartość tłuszczów nasyconych, cukrów i sprawdzać, czy produkt zawiera mało sodu.
Wprowadzi Pani w życie wszystkie moje zalecenia. Mam nadzieję, że przyniesie to pożądane efekty.
Jeżeli chciałaby Pani podejść do sprawy jeszcze bardziej profesjonalnie to proponuje ułożenie indywidualnej diety. Wymaga to jednak zebrania wywiadu żywieniowego i zdrowotnego. W tym celu zaprosiłabym Panią na konsultację dietetyczną. Pacjentów przyjmuję w Warszawie. Jeżeli nie jest Pani z Warszawy prowadzę również konsultacje online.
W razie dodatkowych pytań lub chęci ułożenia indywidualnej diety zachęcam do kontaktu:
tel. 506225670 lub joanna.wasiluk@o2.pl
Pozdrawiam
Mgr Joanna Wasiluk
Dietetyk
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Problem ze zrzuceniem wagi u 20-letniej osoby – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- W jaki sposób schudnąć i zdrowo się odżywiać w wieku 39 lat? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Dieta a osłabienie i przemęczenie u 20-latki – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Jak zrzucić 20 kg, jeśli uwielbiam jeść? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Jak zdrowo schudnąć w wieku 20 lat? – odpowiada Mgr inż. Małgorzata Jezierska
- Dieta dla 60-letniej osoby – odpowiada Mgr Monika Konieczna
- W jaki sposób skutecznie zgubić 20 kg do wakacji? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Jaka dieta przy ćwiczeniach? – odpowiada mgr Joanna Arciszewska
- Zbilansowana dieta dla 22-latki – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Dieta dla 20-latki po ciąży – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
artykuły
Khloe Kardashian straciła 5 kg po wykluczeniu z diety jednego produktu
Khloe Kardashian zabiera się poważnie za treningi.
Pomijanie śniadanie zwiększa ryzyko cukrzycy. Co zjeść, by się przed nią ochronić?
Nie bez powodu mówi się, że śniadanie to najważnie
Boris Johnson wziął się za siebie. Premier Wielkiej Brytanii schudł po tym, jak ciężko przeszedł COVID-19
Premier Wielkiej Brytanii w zeszłym roku przeszedł