Witam,
ponieważ z opisu wynika, że nie rozpoznano jeszcze pokarmu jaki wpływa na wystąpienie opuchlizny warto rozpocząć postępowanie mające na celu właśnie zdiagnozowanie tej przyczyny. Najlepiej wykonać badanie alergologiczne panelu pokarmowego oraz oddechowego pod kątem IgE. Jeśli nic nie zostanie ujawnione należy kontynuować diagnostykę pod kątem nietolerancji pokarmowych [testy np. ImuPro].
Warto skonsultować objawy również z gastrologiem.
pozdrawiam
Witam. Jednym z powodów Pani (oczywiście diagnozy wymagała by dłuższa rozmowa i analiza) stanu może być nietolerancja pokarmowa lub alergia na jakiś składnik diety. Po okresie głodówki, gdy eliminuje Pani jedzenie - objawy mijają. Warto poprosić lekarza o skierowanie na testy pokarmowe. Troszkę dłużej zajmie obserwowanie siebie, czyli: zjada Pani posiłek i obserwuje po jakim produkcie pojawiają się w/w objawy, być może nie toleruje go Pani i trzeba go wyłączyć z diety m.in. na 3 miesiące. Po tym czasie zjada Pani niewielką ilość i obserwuje jak się czuje, czy wracają te objawy, jeśli tak to proszę iść do lekarza lub dietetyka po poradę co dalej zrobić.
Najprawdopodobniej spowodowane to jest nietolerancją Pani organizmu na poszczególne produkty żywnościowe. W związku z tym należy udać się do lekarza i poprosić o testy na nietolerancję pokarmową. Dzięki temu będzie można ustalić odpowiednią dietę dla Pani.
Dzień dobry,
być może ma Pani alergie pokarmową lub nietolerancję pewnych produktów. W celu zdiagnozowania należałoby przeprowadzić odpowiednie testy, a na ich podstawie dokonywać zmian w codziennej diecie. Proszę zgłosić się do lekarza 1 kontaktu, by zrobić ogólne badania morfologia krwi, ob, poziom hormonów tarczycy, próby wątrobowe - być może coś się dzieje w Pani organiźmie jeśli te badania nic nie pokarzą, dobrze by było wykonać testy na alergię pokarmową.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Test na nietolerancję i alergię pokarmową – odpowiada Prof. dr hab. Jarosław Leszczyszyn
- Opuchlizna i swędzenie ciała po śniadaniu – odpowiada Mgr inż. Ewa Ceborska-Scheiterbauer
- Czy nietolerancja pokarmowa to to samo co alergia pokarmowa typu 3? – odpowiada Mgr Joanna Szmitka-Ĺuszczyk
- Podejrzenie nietolerancji glutenu – odpowiada Mgr Marzena Wiśniewska
- Jak można potwierdzić alergię na gluten? – odpowiada mgr Joanna Arciszewska
- Jak zminimalizować opuchliznę po jedzeniu niektórych posiłków? – odpowiada Mgr inż. Natalia Klapińska
- Czy nietolerancja pokarmowa to to samo co alergia pokarmowa? – odpowiada Mgr Paulina Szczechowicz
- Jakie badanie powinnam wykonać, aby zdiagnozować nietolerancję na pszenicę? – odpowiada Mgr Joanna Szmitka-Ĺuszczyk
- Autyzm i brak trawienia glutenu – odpowiada Mgr Paulina Szczechowicz
- Złe samopoczucie po spożyciu mleka a nietolerancja laktozy – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
artykuły
Testy alergiczne (testy antyalergiczne) - testy alergologiczne z krwi, testy na alergie pokarmowe, testy skórne, testy śródskórne, testy prowokacyjne, testy płatkowe
Testy alergiczne powinny wykonać osoby, które dośw
Alergia, nadwrażliwość czy nietolerancja? Przeczytaj, czym się różnią
Podchwytliwe objawy Już 30 proc. ludzi cierpi na a
Kazeina - źródła, właściwości, nietolerancja i zamienniki
Kazeina to białko obecne w mleku krowim, kozim i o