Witam, jesśli chodzi o orzechy to osobiście polecam orzechy włoskie w pierwszej kolejności następnie migdały a jeśli nie przepada pan za włoskimi to laskowe.Są one dobrym źródłem NNKT ,regulują metabolizm i pomimo dużej kaloryczności zapobiegaja odkładaniu się tkanki tłuszczowej.Co ważne obniżaja one poziom złego cholesterolu a więc warto umieścić je w swojej codziennej diecie ponieważ są również doskonałym źródłem witaminy E i magnezu, potasu i fosforu. Orzechy włoskie bym poleciła szczególnie ponieważ zawierają bardzo dużo antyoksydantów.Regularne spożywanie niewielkich ilości orzechów wiąże się z mniejszym ryzykiem wystąpienia chorób serca oraz niektórych rodzajów raka.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- W jakiej ilości można podawać dziecku w wieku 6 lat orzechy? – odpowiada Dr n. med. Aneta Kościołek
- Jakie witaminy zawierają orzechy włoskie? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Czy orzechy włoskie wspomagają trawienie? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Które orzechy najbardziej wpływają na lepszą pamięć? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Orzechy w diecie i porady – odpowiada Mgr Joanna Wardenga
- Czy orzechy są ciężkostrawne? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Czy orzechy nerkowca to zdrowa przekąska dla 7-latka? – odpowiada Mgr Paulina Szczechowicz
- Uzupełnianie poziomu potasu i wapnia w diecie wegańskiej – odpowiada Mgr inż. Justyna Bas
- Codzienne spożywanie orzechów – odpowiada Mgr Justyna Marszałkowska-Jakubik
- Orzechy nerkowca jako zdrowa przekąska między posiłkami – odpowiada Mgr inż. Marta Michalak-Tomasik
artykuły
Najlepszy pokarm dla serca. Bogactwo magnezu i potasu
Czy coś kalorycznego i chrupiącego może być wyjątk
Najlepsze źródła wapnia w diecie. Na mocne stawy i kości
Nie tylko produkty mleczne są źródłem wapnia, choć
Niedobór selenu w organizmie? Sprawdź, w jakich produktach jest go najwięcej
Selen to niezbędny pierwiastek śladowy, który w os