Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać
Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.
Leki wziewne zalecane obecnie w leczeniu astmy (zarówno wziewne sterydy, jak i leki rozszerzające oskrzela) nie powodują otyłości. U niektórych chorych apetyt mogą zwiększać dołączane czasami leki przeciwalergiczne, wówczas konieczna jest zmiana preparatu. I proszę pilnować, aby dziecko regularnie uprawiało jakiś sport (niewyczynowo).
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Leki astmatyczne a otyłość – odpowiada Lek. Łukasz Dubielecki
- Czy dziecko chore na astmę może uprawiać sport? – odpowiada Lek. Katarzyna Wrotek
- Jak pomóc mojemu otyłemu synowi? – odpowiada Mgr inż. Aleksandra Kilen-Zasieczna
- Astma wysiłkowa u 6-latki – odpowiada Aleksander Ropielewski
- Czy u dziecka można stwierdzić astmę? – odpowiada Dr n. med. Tomasz Grzelewski
- Mam 12 lat i chcę schudnąć - jaką dietę powinnam zastosować? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Jaka jest najlepsza dieta dla aktywnej szesnastolatki? – odpowiada Mgr Katarzyna Mazowska
- Mam 13 lat - czy jestem za gruba? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Otyłość i niedoczynność tarczycy a kwalifikacja do operacji zmniejszenia żołądka – odpowiada Dr n. med. Marek Rawski
- Czy jestem anorektyczką i czy powinnam iść do lekarza? – odpowiada Agnieszka Jamroży