PCOS i dieta

Witam! Mam 19 lat i niedawno stwierdzono u mnie PCOS. Moja historia z tą przypadłością rozpoczęła się już w wieku 16 lat. Oczywiście gdy już na 100% zdiagnozowano u mnie PCOS lekarz zapisał mi tabletki antykoncepcyjne które miały pomóc w leczeniu (dodam że wraz z PCOS mam hirsutyzm) brałam je ok 9 miesięcy i lekarz postanowił zmienić leki po których strasznie zaczęłam puchnąć- oczywiście odstawiłam je natychmiast! Mój problem to nie tylko PCOS ale także otyłość :( nie wiem jak sobie z tym radzić. Po odstawieniu tabletek czuje się trochę lepiej ale wciąż odczuwam nieustające wzdęcia itp. Kiedyś lekarz powiedział mi, że mogę schudnąć odstawiając białe pieczywo, ziemniaki itp... niestety to nie przyniosło oczekiwanych przeze mnie rezultatów. Po ok 2-3 miesiącach owej diety przerwałam ją .. a rezultat był szokujący! schudłam tylko 2 kg ... co robić w takiej sytuacji? jak schudnąc? pomocy!
KOBIETA, 19 LAT ponad rok temu
Mgr Maria Kreid Dietetyk, Warszawa
59 poziom zaufania

Nie podała Pani swoich wymiarów - masy ciała i wzrostu, które są niezbędne do określenia, czy masa ciała jest prawidłowa, czy też nie.

Zespół policystycznych jajników współistnieje często z otyłością oraz insulinoopornością. Dlatego należałoby wykonać podstawowe badania.

Schorzenie to wymaga stałej kontroli i współpracy z lekarzem. Leków nie można odstawiać samemu, wszystkie wątpliwości należy konsultować z lekarzem prowadzącym. Proszę przedstawić swoje wątpliwości podczas wizyty i zdecydować się na wybór lekarstw, po których nie będzie Pani odczuwać skutków ubocznych.

Dieta odchudzająca powinna opierać się na niskoprzetworzonych produktach. Proponowałabym zastosowanie diety o niskim indeksie glikemicznym, która zawiera produkty w trzech kategoriach - dozwolone, częściowo dozwolone i zakazane. Posiłki należy przygotowywać, opierając się na I i częściowo II grupie. W ten sposób uda się Pani zrzucić zbędne kilogramy i poprawi się także metabolizm glukozy.

Do produktów z I i II grupy należą - pełnoziarniste produkty zbożowe, niskotłuszczowe produkty mleczne, świeże warzywa, niektóre owoce, chude mięso i wędliny oraz ryby, nasiona roślin strączkowych.
Techniki kulinarne jakie należy zastosować to gotowanie, gotowanie na parze, pieczenie w folii. Należy wystrzegać się smażenia, pieczenia bez przykrycia.
Więcej informacji znajdzie Pani w artykułach

http://portal.abczdrowie.pl/czym-jest-indeks-glikemiczny
http://portal.abczdrowie.pl/produkty-zbozowe-a-dieta
http://portal.abczdrowie.pl/skuteczna-dieta-odchudzajaca
http://portal.abczdrowie.pl/dieta-dla-cukrzyka

Pozdrawiam

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty