czy lepiej jeść chlebki firmy sonko lekkie błonnikowe czy białe lub ciemne pieczywo ? zastanawiam się bo nie wiem czy, te chlebki kukurydziane dostarczają tego co trzeba organizmowi , bo wiem ,że np. chleb razowy bądź słonecznikowy jest zdrowy i ma w sobie dużo wartości odżywczych . co lepiej jeść ? dodam jeszcze że jestem na diecie i chlebek sonko -jedna kromka ma 20 kcal ,a np. chleb razowy-65 kcal .
Witam. Zdecydowanie najlepiej jest wybrać chleb razowy. Zawiera on dużo błonnika przez co zapewnia dość długie uczucie sytości, wspomaga pracę jelit oraz jest bogatym źródłem witamin i mikroelementów.
Witam,
Chleb razowy poza kaloriami dostarcza witamin i mikroelementów w zdecydowanie większej ilości niż lekkie pieczywo. Chleb chrupki jest produktem bardziej przetworzonym. W głównych posiłkach zwłaszcza śniadaniu polecam chleb razowy jako źródło potrzebnych nam węglowodanów złożonych. Część pieczywa można zastąpić chrupkim, np. jako składnik drugiego śniadania bądź lekkiej kolacji.
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Pieczywo chrupkie na diecie redukcyjnej – odpowiada Mgr Maria Ochmańska
- Zastąpienie chleba pieczywem chrupkim na diecie redukcyjnej – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Pieczywo chrupkie i razowe na diecie – odpowiada Mgr inż. Magdalena Kubik
- Odchudzanie a pieczywo – odpowiada Lek. Paweł Baljon
- czym zastąpić chleb w diecie? – odpowiada Mgr Magdalena Speichert-Dydel
- Chleb wieloziarnisty - czy jest dobry w diecie? – odpowiada Mgr inż. Marta Michalak-Tomasik
- Jedzenie chleba podczas redukcji wagi – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Jakie pieczywo przy lekkostrawnej diecie? – odpowiada Mgr Sławomir Kula
- Zamiennik chleba na diecie redukcyjnej – odpowiada Mgr Justyna Siwiela
- Jaki chleb mogę jeść na diecie oprócz razowego? – odpowiada Mgr inż. Marta Michalak-Tomasik