Pieczywo lekkie błonnikowe Sonko a biały lub ciemny chleb

czy lepiej jeść chlebki firmy sonko lekkie błonnikowe czy białe lub ciemne pieczywo ? zastanawiam się bo nie wiem czy, te chlebki kukurydziane dostarczają tego co trzeba organizmowi , bo wiem ,że np. chleb razowy bądź słonecznikowy jest zdrowy i ma w sobie dużo wartości odżywczych . co lepiej jeść ? dodam jeszcze że jestem na diecie i chlebek sonko -jedna kromka ma 20 kcal ,a np. chleb razowy-65 kcal .
ponad rok temu

Jak rozpoznać warzywa i owoce dobrej jakości?

Witam. Zdecydowanie najlepiej jest wybrać chleb razowy. Zawiera on dużo błonnika przez co zapewnia dość długie uczucie sytości, wspomaga pracę jelit oraz jest bogatym źródłem witamin i mikroelementów.

0
Mgr Klaudia Wita Dietetyka
30 poziom zaufania

Witam,
Chleb razowy poza kaloriami dostarcza witamin i mikroelementów w zdecydowanie większej ilości niż lekkie pieczywo. Chleb chrupki jest produktem bardziej przetworzonym. W głównych posiłkach zwłaszcza śniadaniu polecam chleb razowy jako źródło potrzebnych nam węglowodanów złożonych. Część pieczywa można zastąpić chrupkim, np. jako składnik drugiego śniadania bądź lekkiej kolacji.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty