Pieczywo lekkie błonnikowe Sonko a biały lub ciemny chleb

czy lepiej jeść chlebki firmy sonko lekkie błonnikowe czy białe lub ciemne pieczywo ? zastanawiam się bo nie wiem czy, te chlebki kukurydziane dostarczają tego co trzeba organizmowi , bo wiem ,że np. chleb razowy bądź słonecznikowy jest zdrowy i ma w sobie dużo wartości odżywczych . co lepiej jeść ? dodam jeszcze że jestem na diecie i chlebek sonko -jedna kromka ma 20 kcal ,a np. chleb razowy-65 kcal .
ponad rok temu

Wskazówki dla grzybiarzy

Witam. Zdecydowanie najlepiej jest wybrać chleb razowy. Zawiera on dużo błonnika przez co zapewnia dość długie uczucie sytości, wspomaga pracę jelit oraz jest bogatym źródłem witamin i mikroelementów.

Rezydentka w Wojewódzkim Szpitalu Zespolonym w Kielcach.
0

To prawda, że Sonko ma w kromce mało kalorii, ale jedna kromka Sonko nie jest tak sycąca jak kromka razowca. A jeśli np. zjemy 3 kromki Sonko a na nich 3 plastry np. sera zamiast jednej razowca z serem, to w sumie będzie to więcej kalorii i tłuszczu. Białe pieczywo zdecydowanie odradzam zarówno podczas diety jak i później.

0

Witam,
Chleb razowy poza kaloriami dostarcza witamin i mikroelementów w zdecydowanie większej ilości niż lekkie pieczywo. Chleb chrupki jest produktem bardziej przetworzonym. W głównych posiłkach zwłaszcza śniadaniu polecam chleb razowy jako źródło potrzebnych nam węglowodanów złożonych. Część pieczywa można zastąpić chrupkim, np. jako składnik drugiego śniadania bądź lekkiej kolacji.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty
Ważne tematy