Witam. Zdecydowanie najlepiej jest wybrać chleb razowy. Zawiera on dużo błonnika przez co zapewnia dość długie uczucie sytości, wspomaga pracę jelit oraz jest bogatym źródłem witamin i mikroelementów.
Witam,
Chleb razowy poza kaloriami dostarcza witamin i mikroelementów w zdecydowanie większej ilości niż lekkie pieczywo. Chleb chrupki jest produktem bardziej przetworzonym. W głównych posiłkach zwłaszcza śniadaniu polecam chleb razowy jako źródło potrzebnych nam węglowodanów złożonych. Część pieczywa można zastąpić chrupkim, np. jako składnik drugiego śniadania bądź lekkiej kolacji.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Pieczywo chrupkie na diecie redukcyjnej – odpowiada Mgr Maria Ochmańska
- Zastąpienie chleba pieczywem chrupkim na diecie redukcyjnej – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Pieczywo chrupkie i razowe na diecie – odpowiada Mgr inż. Magdalena Kubik
- Odchudzanie a pieczywo – odpowiada Lek. Paweł Baljon
- czym zastąpić chleb w diecie? – odpowiada Mgr Magdalena Speichert-Dydel
- Jakie pieczywo przy lekkostrawnej diecie? – odpowiada Mgr Sławomir Kula
- Chleb wieloziarnisty - czy jest dobry w diecie? – odpowiada Mgr inż. Marta Michalak-Tomasik
- Jedzenie chleba podczas redukcji wagi – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Zamiennik chleba na diecie redukcyjnej – odpowiada Mgr Justyna Siwiela
- Jaki chleb mogę jeść na diecie oprócz razowego? – odpowiada Mgr inż. Marta Michalak-Tomasik
artykuły
Czy chrupkie pieczywo to tylko dietetyczne złudzenie?
Na pierwszy rzut oka wydaje się idealne, ponieważ
Czego unikać na śniadanie? Te produkty sycą tylko na chwilę
Śniadanie zjedzone, a głód wraca szybciej niż kawa
Jak powstaje chleb tostowy? Oto dlaczego nie pleśnieje
Każdy z nas zna smak chleba tostowego, bo nie raz