Zapytaj lekarza

7 4 2 , 5 5 2

odpowiedzi udzielonych przez naszych ekspertów

Rzetelnie + Bezpiecznie + Bezpłatnie

Plamienie, nieduże krwawienie zamiast miesiączki. Czy mogę być w ciąży?

Witam.
Moje pytanie dotyczy plamienia lub krwawienia na początku ciąży. Mam już jedno dziecko. Plamiłam jak zaszłam w ciążę pierwszy raz,córka ma 18 miesięcy i z mężem postanowiliśmy postarać się o drugie dziecko. Przez jakiś czas brałam tabletki antykoncepcyjne N******* (chyba tak się pisze te nazwę). 28 stycznia zażyłam ostatnia pigułkę, okres dostałam tak jak zawsze, po 3 dniach po odstawieniu tabletek. Później kolejny okres miałam po 19 dniach, czyli 24 lutego, ale pomiędzy jedną a drugą miesiączką plamiłam przez 5 dni.

Konsultowałam się z lekarzem ginekologiem i wiem, że to normalne po ostawieniu.(zaznaczę, że moje miesiączki były dość obfite zawsze). Kolejna miesiączka była po 21 dniach (w tym czasie było tez 3 dni plamień 9,10 i 11) 22 marca no i tu się zaczął problem z miesiączkami. 7 dniowej w tym 5 dni dość mocno obfite zrobiło się 3 dni plamień 2 dni dość obfite krwawienie i kolejne 2 dni plamiłam tylko myślałam, że może jestem w ciąży, zrobiłam test ciążowy 13 kwietnia, lecz wyszedł negatywnie.
No i kolejna miesiączka, choć raczej nie można jej tak nazwać, ponieważ,19 kwietnia było to bardzo małe plamienie i tak przez kolejne dwa dni 20/21 to samo. Dziś, czyli 22 pojawiło się niewielkie krwawienie z gęstym, przezroczystym śluzem, czy może to oznaczać ciążę, albo może przyczyny odstawienia pigułek, czy może jakieś problemy hormonalne?
Z góry dziękuję za odpowiedź.

KOBIETA ponad rok temu

Czego należy unikać w ciąży?

Ciąża to wyjątkowy czas. Właśnie wtedy kobieta powinna szczególnie dbać o swoje zdrowie i samopoczucie. Obejrzyj film i dowiedz się, czego powinna unikać kobieta w stanie błogosławionym.

Lek. Magdalena Kowalska
70 poziom zaufania

Droga Pani!

Zaburzenia cyklu miesiączkowego oraz plamienia międzymiesiączkowe po odstawieniu antykoncepcji są objawami bardzo częstymi. Zaburzenia cyklu mogą się utrzymywać nawet do 6 miesięcy po odstawieniu jednak ich nasilenie powinno się zmniejszać.

Szansa na to, że jest Pani w ciąży istnieje, jednak w związku z ujemnym testem ciążowym jest małe.

Proponowałabym w pierwszej kolejności zgłosić się do swojego ginekologa w celu zbadania, wykonania badania ultrasonograficznego narządu rodnego. Być może konieczne będzie zastosowanie odpowiedniego leczenia regulującego cykle (niestety hormonalnego) już teraz w związku z nasilającymi się objawami.

Proszę być dobrej myśli.

Pozdrawiam i życzę powodzenia.

Lekarz w Klinice Neurologii i Epileptologii w Szpitalu im. prof. W. Orłowskiego w Warszawie.
0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty
Ważne tematy