Zapytaj lekarza

7 4 2 , 0 9 7

odpowiedzi udzielonych przez naszych ekspertów

Rzetelnie + Bezpiecznie + Bezpłatnie

Poronienie samoistne - czy wielkość endometrium w normie?

Witam.
Dwa dni temu doszło u mnie do samoistnego poronienia. Nastąpiło to w 10 tyg. ciąży. Jednak ciąża obumarła już w 5 tygodniu. Cztery dni przed poronieniem byłam w szpitalu i miałam mieć podane tabletki poronne (i ewentualny zabieg), jednak po badaniu USG zasugerowano mi, żebym jeszcze poczekała kilka dni - jest szansa na samoistne i to całkowite oczyszczenie. Zgodziłam się na to.
Wczoraj, dzień po poronieniu, zgłosiłam się ponownie do szpitala na kontrolę, czy wszystko jest w porządku i na podanie immunoglobuliny (mam grupę Rh - ). "Rozpoznanie: resztki po poronieniu Tyłozgięcie macicy", "Wyniki badań: RR 110/70" oraz USG: "endometrium gr. 0,86 cm - 1,15 cm". Początkowo lekarz chciał wykonać jeszcze zabieg, jednak ze względu, że to pierwsza ciąża i czekaliśmy na samoistne oczyszczenie właśnie z tego względu (aby uniknąć łyżeczkowania i ewentualnych ujemnych tego skutków) uznał, że można od zabiegu odstąpić. W związku z tym mam pytanie, czy wskazana grubość endometrium jest w normie i czy w związku z niewykonaniem zabiegu coś mi grozi (nagły krwotok, zapalenie - przyjmuję 2xdziennie antybiotyk tetracyklinowy). Może jeszcze mimo wszystko konieczny być zabieg po kolejnej kontroli (za 10 dni)?
Dodam, iż nadal mam krwawienie z drobnymi skrzepami oraz bóle podbrzusza i pleców. Jak długo takie bóle mogą się utrzymywać?
Z góry dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam.
 

 

KOBIETA, 32 LAT ponad rok temu

Poród w wodzie

Lek. Aneta Zwierzchowska
74 poziom zaufania

Witam!

Proszę się nie niepokoić, jest Pani pod stałą kontrolą lekarską. Jeśli lekarze, którzy Panią badali, ocenili, że można jeszcze czekać, to najpewniej ryzyko nie jest wysokie. W razie czego, zabieg można wykonać również po kolejnej kontroli.

Grubość endometrium jest zwiększona, ale nieznacznie. Teraz musi Pani po prostu oszczędzać się i zachować czujność- w razie jakichkolwiek niepokojących objawów, tj. gorączka czy nasilenie krwawienia, powinna Pani niezwłocznie udać się na ginekologiczną izbę przyjęć- zabieg można będzie wykonać "od ręki".

Pozdrawiam serdecznie!

Lekarz w trakcie specjalizacji z położnictwa i ginekologii.
0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty
Ważne tematy