Zapytaj lekarza

7 3 6 , 4 5 2

odpowiedzi udzielonych przez naszych ekspertów

Rzetelnie + Bezpiecznie + Bezpłatnie

Postępowanie w przypadku wysokiego nadciśnienia tętniczego

Panie doktorze! Mój ojciec był w czwartek (w ubiegłym tygodniu) na badaniu słuchu - m.in. z powodu pulsującego szumu w uszach. Badania nie wykonano, natomiast zmierzono ciśnienie 200/100 i karetką zawieziono do szpitala, gdzie wykonano szereg badań: l43 glukoza w surowicy 6,7 mmol/l ref.(4,1-5,9); m37 kreatynina 109 umol/l ref.(62-106); 035 sód 146,0 mmol/l ref (133-145); n 45 potas 4,03 mmol/l ref. (3,5-5,3); l69 tsh (3 gen.) 2,090 uiu/ml ref.  (0,27-4,2); troponina t-hs 28 ng/l; górna granica referencyjna (99 percentyl): 14 ng/l; przekroczony WBC 10,1 g/l ref. (4-10). Prześwietlenie płuc: płuca bez zmian ogniskowych. Sylwetka serca podparta przez przeponę. Tata dostał kroplówkę obniżające ciśnienie i został wysłany po kilku godzinach pobytu w szpitalu do domu. Teraz ma dobre ciśnienie. Co oznaczają te wyniki, jak opiekować się ojcem i czego unikać? Bardzo proszę o odpowiedź. Proszę o wskazówki jak postępować i co znaczą te wyniki, jak je poprawić? Tata ma 74 lat. USG brzucha zrobione dziś - wszystko OK.

MĘŻCZYZNA, 74 LAT ponad rok temu

Nadciśnienie - najczęstsze powikłania

Częstość zachorowania na nadciśnienie tętnicze wzrasta wraz z wiekiem. Przyczyną nadciśnienia u osób młodszych są zazwyczaj inne choroby, podczas gdy u starszych osób, nie jest tak łatwo uchwycić przyczynę. Prof. Dr hab. Zbigniew Gaciong informuje, jakie są najczęstsze przyczyny wystąpienia tej dolegliwości.

Lek. Paweł Baljon
77 poziom zaufania

Witam serdecznie,

ciśnienie 200/100 oznacza nadciśnienie tętnicze ciężkie stopień 3. Zgodnie z procedurami konieczne było zastosowanie leczenia i tak też się stało. Zalecałbym także wizytę kontrolną u lekarza rodzinnego w celu zapoznania z pacjentem i opieki nad ojcem. Bezwzględnie należy kontrolować wartości ciśnienia tętniczego. Prawidłowe wartości to ciśnienie skurczowe < 140 mmHg, ciśnienie rozkurczowe < 90 mmHg (to tzw prawidłowe wysokie). Optymalne ciśnienie to 120/80. Rozpatrując wyniki badań muszę poinformować, iż należy bezwzględnie zmienić dietę ojca, zalecam wprowadzić posiłki lekkie, mniej tłuste, zawierające więcej warzyw, czerwone mięso zastąpić w miarę możliwości białym chudym mięsem, ograniczyć podaż sodu (soli kuchennej) i węglowodanów (cukrów). Poziom glikemii wskazuje na objawy, tj. m.in. nadciśnienie wskazują na cukrzycę. To także wymaga diagnostyki i leczenia. Muszę wspomnieć tu także o ewentualnych nałogach – palenie i alkohol są zakazane. Zalecana jest także aktywizacja osoby z obciążonym wywiadem. Ruch, spacery ewentualnie ćwiczenia. Troponina Ths jest markerem diagnostycznym w uszkodzeniu mięśnia sercowego, ale także innych mięśni poprzecznie prążkowanych. Nie należy jednak obawiać się jednego wyniku, ponieważ o uszkodzeniu serca mówi jego narastanie lub utrzymywanie się w czasie i kolejnych badaniach. Podwyższony poziom WBC, czyli white blood cells – białe ciałka krwi może świadczyć o przebytym stanie zapalnym. Pozostałe parametry a dokładniej ich podwyższenie świadczy o skutkach nadciśnienia. Konieczne będzie monitorowanie pracy nerek. Szczególnie w obecnym okresie przeziębień nie jest to patologią. Reasumując proszę o ustalenie wizyty kontrolnej u lekarza. Podczas badania lekarz wyjaśni dokładnie na co trzeba zwrócić uwagę i zaproponuje leczenie.

lekarz w Wojewódzkim Szpitalu Zespolonym w Kielcach.
0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty
Ważne tematy