Witam
Może być kilka przyczyn takiego problemu. Zbyt mało tłuszczu w diecie, zbyt dużo cukrów prostych w diecie, brak magnezu w organizmie. To najczęstsze przyczyny. Dietę można przeanalizować pod względem zawartości tłuszczów i cukrów, natomiast zawartość magnezu w organizmie, można sprawdzić za pomocą analizy pierwiastkowej włosów. Zapraszamy: http://www.arkadia-klinika.pl/index.php/analiza-pierwiastkowa-wlosow
Problem musi zostać wyjaśniony przez specjalistów w tym także chirurga ,który wykona badanie per rectum.,a jeśli bedzie uwazał zaleci odpowiednią pogłębioną diagnostykę ( m.innymi celem wykluczenia ch Hirszprunga.Kolejny etap to gastroenterolog .
Dopiero po wykluczeniu organicznych przyczyn można wysunąć podejrzenia tzw.zaparć nawykowych.I te leczy się także w oparciu o współpracę z psychologiem.
Jakiekolwiek analizy włosa nie mają tu żadnej wartości .
Pozdrawiam ciepło
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Czy chorobą Alzheimera można się zarazić? – odpowiada Prof. dr hab. n. med. Iwona Małgorzata Kłoszewska
- Złe samopoczucie po schudnięciu – odpowiada Lekarz chorób wewnętrznych Łukasz Wroński
- Dieta na wzmocnienie odporności – odpowiada Mgr Grażyna Kosowska
- Jakie właściwości ma chrom? – odpowiada Mgr inż. Emilia Kołodziejska
- Niska waga u 45-latka – odpowiada Mgr Grażyna Kosowska
- Jak najlepiej odżywiać się przy chemioterapii? – odpowiada Mgr Leszek Kosowski
- Co powinnam jeść na diecie bogatej w pełnowartościowe białko? – odpowiada Mgr Grażyna Kosowska
- Przewlekłe zmęczenie, uczucie rozbicia i brak energii – odpowiada Lek. Rafał Gryszkiewicz
- Odchudzanie z talii a rozstęp kresy białej – odpowiada Mgr Leszek Kosowski
- Profilaktyczne badania u chorej na Alzheimera – odpowiada Mgr Grażyna Kosowska