Problemy z nadkwasotą

Witam :) Mam straszne problemy z nadkwasotą i nie wiem, co w tym wypadku robić. Dodam, że mam 19 lat i nie spożywam alkoholu oraz nie palę. Nie wiem czy jest to odpowiednie pytanie na to forum, bo tu z reguły mówi się o odchudzaniu, ale ja postanowiłam spróbować poradzić się w tej sprawie. Prawie codziennie mam zgagę i to taką, że nie pomagają mi nawet lekarstwa, np. typu "reni". Gdy zjem jakiś posiłek wtedy nasila mi się ona jeszcze bardziej. Jestem załamana, bo nie wiem, co mam robić. Proszę o pomoc, a dokładniej, co jeść by unikać tego typu schorzeń. Za odpowiedź będę bardzo wdzięczna. Pozdrawiam.
KOBIETA, 19 LAT ponad rok temu

Mezoterpia igłowa twarzy i dekoltu

Mezoterapia igłowa to zabieg, który możesz odbyć w gabinecie dermatologii estetycznej. Polega na wstrzyknięciu substancji leczniczych bezpośrednio w obręb skóry. Zobacz, jak wygląda zabieg.

Witam!

Przede wszystkim radziłabym skontaktować się z lekarzem, gdyż ciągłe uczucie nadkwasoty jest niepokojące! Jak długo utrzymuje się taki stan? Czy odczuwa Pani również bóle brzucha, np. na czczo? Czy nagle przestała Pani spożywać pewne produkty, np. mięso? Ostatnio miewa ciągłe stresy? Unikanie pewnych produktów to nie wszystko.

Należy jeść powoli, w spokojnej atmosferze, dokładnie przeżuwać. Ważne jest, by nie kłaść się po posiłku (sjesta poobiednia), ostatni posiłek spożywać na 2-3 godziny. Dobrze jest unikać ciasnych ubrań (obcisłych spodni, pasków)

Produkty, po których zwykle pojawiają się dolegliwości (jest ich więcej, zależnie od dolegliwości) to:
- produkty ciężkostrawne, długo zalegające w żołądku, tłuste (warzywa kapustne, suche nasiona roślin strączkowych, jak np. fasola i groch, tłusta wieprzowina i wołowina, baranina, kaczka, gęś, słonina, smalec), posiłki smażone,
- ostre przyprawy (czarny pieprz, chilli, ostra papryka),
- owoce cytrusowe i ich soki (zwłaszcza pomarańcze, grejpfruty),
- przetwory pomidorowe,
- napoje typu cola
- kakao (czyli i czekolada), kawa i czarna herbata,
- alkohol.

Polecam gotowanie, duszenie, stosowanie delikatnych ziół i przypraw. 

Życzę zdrowia,
Ula Bieniek

Dietetyk, autorka wielu publikacji dotyczączych żywienia.
0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty