Produkty i leki na poprawę odporności

Ciągle się mówi w gazetach i w telewizji, że serki i jogurty podnoszą odporność. Jednak nie słyszałam tego od żadnego lekarza. Czy w takim razie warto pakować pieniądze w te pełne cukru i smaczne produkty?
ponad rok temu

Zdrowa żywność

Nie ma osoby, która przynajmniej raz nie spotkałaby się ze stwierdzeniem, że jesteśmy tym, co jemy. Żywność, którą spożywamy i trawimy staje się częścią nas samych, jednak wiele osób zapomina o tym i odżywia się niezdrowo.

Ciągle się mówi w gazetach i w telewizji, że serki i jogurty podnoszą odporność. Jednak nie słyszałam tego od żadnego lekarza. Czy w takim razie warto pakować pieniądze w te pełne cukru i smaczne produkty?

Odporność to tak naprawdę bardzo skomplikowany proces realizowany przez nasz układ odpornościowy. W niektórych sytuacjach jest ona obniżona np. z powodu wychłodzenia organizmu, leków, nowotworu, chemioterapii, HIV, cukrzycy, niewydolności nerek etc. Natomiast w większości sytuacji działa całkowicie prawidłowo.

Niestety na dzień dzisiejszy możemy "podnosić" odporność jedynie poprzez usunięcie czynnika, który ją upośledza oraz poprzez szczepienia, które uczą nasz układ odpornościowy jak radzić sobie z konkretnym wirusem lub bakterią. Czyli szczepienie na np. świnkę podnosi naszą odporność na świnkę i na nic innego.

Wszystkie jogurty (działają tylko na biegunkę poantybiotykową), witaminy (dobre w uzupełnianiu niedoborów) oraz preparaty ziołowe nie mają żadnego udowodnionego wpływu na nasz układ odpornościowy.

Lekarz, absolwent Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego.
0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty