Prośba o pomoc w ułożeniu jadłospisu dla 25-latki z niedoczynnością tarczycy

Od listopada 2013 leczę niedoczynność tarczycy. Biorę euthyrox 50. Zanim doszło do diagnozy, w przeciągu roku od tak przytyłam 10 kg-lekko. Wszelkie objawy choroby zrzucałam na tryb życia, mnogość obowiązków itp. Mam 25 lat,163 cm wzrostu i 80kg. Ćwiczę 3 razy w tygodniu. Mój problem tkwi w tym, że nie potrafię sobie ułożyć jadłospisu/diety tak na co dzień i nie wiem, jakie ćwiczenia wykonywać aby choć trochę poczuć, że mój wysiłek nie idzie na marne. Czy mogłabym prosić o fachową pomoc?
KOBIETA, 25 LAT ponad rok temu

Witam serdecznie,

W tym momencie nikt nie będzie w stanie ułożyć Pani indywidualnej diety, ponieważ aby ustalić konkretny jadłospis musiałabym zebrać wywiad żywieniowy i zdrowotny. Należy poznać dokładniej Pani styl życia, zapotrzebowanie energetyczne, preferencje smakowe, możliwości czasowe na przygotowywanie posiłków itp. Jeżeli byłaby Pani zainteresowana zachęcam do kontaktu drogą mailową.

joanna.wasiluk@o2.pl

Pozdrawiam
Mgr Joanna Wasiluk
Dietetyk

0

Witam serdecznie!

Zapotrzebowanie energetyczne zależy m.in. od płci, wieku, wzrostu, masy ciała, aktywności fizycznej i stanu zdrowotnego. Ciężko bez tych danych ustalić prawidłową kaloryczność diety. Poniżej podam Pani kilka istotnych wskazówek dotyczących prawidłowego żywienia, szczególnie dla osób z niedoczynnością tarczycy.
1. Regularne 5-6 posiłków dziennie o stałych porach co około 2-3h. Dzięki temu uniknie Pani napadowi głodu.
2. Proszę pamiętać o śniadaniu które daje energię na cały dzień. Obiad powinien stanowić danie główne, a kolacja (nie później niż 2h przed snem) lekkie i niskokaloryczne.
3. Jeśli ma Pani ochotę na przekąski proszę wybierać te małokaloryczne tj. owoce, warzywa, jogurty naturalne. Najwięcej ukrytych kalorii jest w daniach typu fast-food i słodyczach. Np. jeden pomidor to około 30 kcal, a jeden 50 g batonik może mieć około 200 kcal.
4.Warto zwiększyć aktywność fizyczną np. przez częste spacery, jazdę na rowerze czy ćwiczenia gimnastyczne.
5. Jeśli choruje Pani na niedoczynność tarczycy, to z zalecam dietę z eliminacją substancji goitrogennych- wolotwórczych (strączkowe suche, kapusiowate tj. brokuły, kalafior, kapusta, rzepa, kalarepa). W celu zmniejszenia ilości tych substancji, proszę gotować bez przykrycia, ponieważ ulatniają się z parą wodną. Polecam: sałaty, szpinak, szparagi, cukinie, dynie, paprykę- słodka/ostra, pieczarki, ogórki, fasolki szparagowe, pomidory.
6. Źródłem węglowodanów w Pani diecie powinny być produkty pełnowartościowe tj. pieczywo razowe, kasza gryczana, ryż brązowy, makaron pełnoziarnisty.
7. Polecam również zwiększyć ilość jodu, ponieważ odgrywa istotną rolę w niedoczynności tarczycy. Znajdzie go Pani w rybach morskich (np.dorsz) lub wodach jodowanych.
8. Jeśli chodzi o płyny (woda, herbata, zupy itp), to zalecam około 2l/ dzień.

Po wskazówki i przepisy dietetyczne zapraszam na
http://diet-coaching.xaa.pl/

Pozdrawiam,
Dietetyk Patrycja Sankowska

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty