Zapytaj lekarza

7 3 6 , 4 5 9

odpowiedzi udzielonych przez naszych ekspertów

Rzetelnie + Bezpiecznie + Bezpłatnie

Proszę o interpretację wyników badań endokrynologicznych

Dzień dobry, bardzo proszę o pomoc w interpretacji wyników badań zaleconych przez lekarza endokrynologa. Niestety na kolejną wizytę muszę czekać 2.5 miesiąca, a nie wiem czy powinnam się martwić czy nie... Właściwie to się martwię, bo czuję się co raz gorzej, m.in.ciągłe zmęczenie, brak energii I siły, bóle pleców, ucisk w klatce piersiowej, drżenie rąk ( dużo bardziej lewej), zaparcia, bóle brzucha ( od roku biorę omeprazol po którym jest lepiej ale nie 100% - nietolerancji pokarmowych nie stwierdzono), zasłabnięcia, zawroty głowy, nudności, rzadziej wymioty, niskie ciśnienie a dość wysoki puls np. 90/60 puls 100-110, kołatanie serca ( dostałam bisopromerck, ale obniża bardziej cisnienie więc czuję się wyczerpana/ błędne koło). Dodam, że mam 33 lata i od ok 4 lat szukam przyczyn mojego samopoczucia, od 3 lat przyjmuje antydepresanty zmieniane kilkakrotnie, uczeszczam na terapie. Nikt mi już dawno nie wierzy w moje samopoczucie, a ja ledwo ciągnę w pracy, przy dziecku, zwiäzek sie rozpadł z powodu mojego "lenistwa "... Z góry jestem wdzięczna za wszelkie porady bądź sugestie. Oto moje ostatnie wyniki: *Cholesterol całkowity 222 mg/dl 115-190 *HDL 66mg/dl 45< *LDL 127mg/dl <115 *Trójglicerydy 147mg/dl <150 *Glukoza 95mg/dl 60-99 *TSH 2.363uIU/ml 0.34-4 *anty-TPO 0.22IU/ml 0-5.61 *FT3 4.36pmol/l 3.5-6.5 *FT4 14.58pmol/l 11.5-22.7 *Prolaktyna 8.50ng/ml 2.8-29.2 *Kortyzol 209.5 ng/ml 43-224 *Testosteron 32.46ng/dl 14-76 *17-hydtoksyprogesteron 0.7ng/nl faza *folikularna 0.1-0.8 *DHEA 7.2ng/ml 1.3-9.8 *ACTH 43.27pg/ml 7.2-63.3 *sód/wapń/potas w normie, * krzywa cukrowa w normie *morfologia w normie, jedynie: *NEU% Neutrocyty 43% .50-70
KOBIETA, 33 LAT ponad rok temu

Badania krwi - cholesterol

Cholesterol jest niezbędny w organizmie człowieka. Występują jego dwie odmiany ? dobra i zła. Sprawdź normy dotyczące wyników badań obydwu odmian cholesterolu, a także czym grozi jego nadmiar i niedomiar.

74 poziom zaufania

Szanowna Pani, poza wynikiem cholesterolu, który jest podwyższony to pozostałe wyniki wydają się być prawidłowe. Pani objawy mogą bardziej wynikać z problemów ze zdrowiem psychicznym a niżeli z zaburzeniami funkcji tarczycy. Pozdrawiam

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty
Ważne tematy