Zapytaj lekarza

7 3 6 , 1 5 4

odpowiedzi udzielonych przez naszych ekspertów

Rzetelnie + Bezpiecznie + Bezpłatnie

Proszę o interpretację wyniku badania u 37-latki

Proszę o interpretację wyników. Granulocyty zasadochłonne BASO 0,02 norma 0,04-0,20. MCV 84,3fl norma 86-96. IRF 18,5 % norma 1,1-15,9.Ekwiwalent HGB w retykulocytach 35,5 norma 28-35. Granulocyty zasadochłonne 1%.Białko ostrej fazy CRP 1,84 norma < 0,50. Reszta parametrów w normie. Co to jest nieznaczna anizomikrocytoza erytrocytów? Krew na badania miałam pobieraną podczas okresu - czy to może mieć wpływ na wyniki? Krew na morfologię była pobrana z palca.
KOBIETA, 37 LAT ponad rok temu

Badania krwi - AIAT

AIAT to inaczej aminotransferaza alaninowa. Jest to enzym wątrobowy, który bierze udział w przemianach białek. Czego dotyczy badanie? Jakie są prawidłowe wyniki ? Dowiedz się, oglądając film.

Lek. Bartłomiej Grochot
77 poziom zaufania

Witam. Rzeczywiście ma Pani trochę małe MCV co może wskazywać na niewielka niedokrwistość z niedoboru żelaza [również to że była Pani wtedy podczas krwawienia miesięcznego mogło to spowodować] . Jednak nie jest to poważny stan.Można wyrównać poziom żelaza poprzez odpowiednią dietę - spożywanie większej ilości czerwonego mięsa oraz wątróbki. Pozdrawiam.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty
Ważne tematy