Przed operacją usunięcia torbieli Beckera

Witam Pani Kasiu:) mam ogromna prośbę, Chciałabym bardzo schudnąć, mam 51 lat, ważę 67 kg, przy wzroście 155. Za 1/2 roku mam operację usunięcia torbiel Beckera, pod kolanem. Do tego czasu bardzo chciałabym schudnąć. Pracuję jako nauczyciel, dużo chodzę, mało siedzę. Mój dzień zaczynam od śniadania lekkiego musli + banan, jabłko, a jabłka to w ogóle uwielbiam, jem aż 6-7 sztuk czasem:)Zapewne to za dużo, Potem kawa z cukrem, obiad ok.15-tej przeważnie duża ilość warzyw kasza (nie lubię ziemniaków), kawałek mięsa, pierś z kurczaka lub wieprzowe mięso. Kolacja 1 kromka z cebulą (fioletowa) uwielbiam, z serkiem lub wędliną, herbata. W ogóle mało piję, wody zero, słodyczy konsekwentnie unikam, chyba, że minimalny kawałek chałwy 1x w tygodniu. Bardzo proszę o pomoc w ułożeniu mojej diety odchudzającej i zalecenie ćwiczeń wzmacniających kolana, które czasem odczuwam, bolą po dłuższym chodzeniu na klasowe wycieczki w góry, Dziękuję z całego serca i pozdrawiam - Grażyna:)
51 LAT ponad rok temu

Witam Pani Grażyno,

Odnośnie treningów przy wspomnianym przez Panią schorzeniu, wolałabym się nie wypowiadać, ponieważ nie jestem fizjoterapeutą z wykształcenia i nie chciałabym wpłynąć na "pogorszenie" Pani stanu zdrowia.
Dlatego chciałam Panią prosić o skonsultowanie się w tej sprawie z lekarzem, lub fizjoterapeutą.

Pani BMI wynosi 27.9 (norma 18.5-25), co oznacza nadwagę.

Zgodnie z Piramidą Zdrowego Żywienia każdego dnia powinna Pani spożyć:
• 5 porcji produktów zbożowych (pieczywo, kasze, ryż, płatki zbożowe, musli), przy czym 1 porcja to: 1 kromka chleba, 3 łyżki ryżu, kaszy, makaronu, 2 łyżki płatków;
• 4 porcje warzyw ( w tym ziemniaków) - warzywa można spożywać praktycznie bez ograniczeń, przy czym 1 porcja to 100 g;
• 1 porcję owoców (zgodnie z Piramidą Żywienia powinny to być 3 porcje, jednak przy diecie odchudzającej polecałabym ograniczenie się do 1 porcji), przy czym 1 porcja to 100 g owoców (np. 1/2 jabłka, pomarańczy, gruszki, 5 śliwek węgierek lub 7 truskawek);
• mleko i przetwory mleczne - 2 porcje (mleko, kefir, maślanka, jogurt, ser) - dobrze wybierać produkty odtłuszczone, w wersji "light", 1 porcja w tym wypadku oznacza: 1 szkl. mleka, kefiru, jogurtu, 100 g sera twarogowego lub 2 plasterki sera żółtego - należy jednak pamiętać, iż ser żółty jest bardzo kaloryczny;
• mięso, ryby lub nasiona roślin strączkowych - 1 porcja, która odpowiada: 150 g ryby lub mięsa z kurczaka/indyka bez skóry; część mięsa można zamienić na 40-50 g suchych nasion roślin strączkowych lub 2 sztuki jaj;
• tłuszcze - 3 porcje, przy czym 1 porcja to 1 łyżka oleju lub oliwy lub 1 łyżka miękkiej margaryny.

Zalecałabym spożywanie 5 posiłków dziennie:
-śniadanie, obiad, kolacja jako posiłki główne, o większej kaloryczności,
-II śniadanie, podwieczorek - mniejsze, o mniejszej kaloryczności, w formie przekąsek.
Ostatni posiłek zalecałabym na 2-3 godziny przed snem.
Przynajmniej 1 posiłek powinien być ciepły.
Nie można zapominać o śniadaniu.
Posiłki powinny być spożywane w spokoju, powoli.
Należy dokładnie żuć każdy kęs.
Od stołu dobrze jest odejść z niedosytem – uczucie sytości pojawia się dopiero po pewnym czasie.

Pomocne w odchudzaniu są:
1. woda – jest istotna w czasie stosowania diety odchudzającej. Hamuje powstawanie uczucia głodu, przyśpiesza proces oczyszczania organizmu z substancji toksycznych (które często są odpowiedzialne za nieprzyjemne bóle głowy, towarzyszące stosowaniu diety). Woda powinna być niegazowana, o niskiej zawartości sodu. W przypadku intensywnych treningów lepiej jest wypijać wodę średnio- lub wysokozmineralizowaną.
2. częste spożywanie posiłków – posiłki powinny być spożywane w ilości 4-5 dziennie, lecz powinna charakteryzować je niewielka kaloryczność. Częste spożywanie posiłków zmniejsza częstość napadów głodu, usprawnia przemianę materii, przez co chudnięcie jest efektywniejsze.
3. błonnik – hamuje uczucie głodu, usprawnia pasaż jelitowy, zmniejsza ryzyko zaparć, które często nękają osoby odchudzające się.
4. masaże- usprawniają przepływ tkanki limfatycznej i proces oczyszczania organizmu z substancji toksycznych.

Zalecam unikanie spożywania potraw smażonych, tłustych.
Konieczna będzie rezygnacja z żywności typu fast-food, słodyczy, cukru.
Zamiast kolorowych napojów gazowanych polecam picie wody niegazowanej, herbaty zielonej, czerwonej, czarnej.
Soki owocowe dobrze jest rozcieńczać wodą.
Korzystne będzie zrezygnowanie ze słodzenia herbaty.
Zupy nie powinny być zabielane.
Należy zrezygnować z tłustych sosów.
Dobrym pomysłem mogą być sałatki i surówki
Należy jednak wystrzegać się dużych ilości kalorycznych dodatków: awokado, grzanek, sosów, orzechów.
Trzeba pamiętać o umiarze.
Kalorycznym dodatkiem będzie również majonez, stąd nie polecam jego dodawania.
W ramach przekąsek można jeść sałatki owocowe z dodatkiem jogurtu naturalnego, musy owocowe, koktajle na bazie odtłuszczonego mleka/kefiru/maślanki i owoców, jogurty, owoce, warzywa, batony zbożowe.

Pozdrawiam i trzymam kciuki za pomyślne efekty operacji

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

portal.abczdrowie.pl
Patronaty