Zapytaj lekarza

7 3 6 , 4 9 5

odpowiedzi udzielonych przez naszych ekspertów

Rzetelnie + Bezpiecznie + Bezpłatnie

Przewlekły krwiak podtwardówkowy a problemy z mową

Mój brat ma krwiaka podtwardówkowego. Pierwszy zabieg nie przyniósł żadnych efektów. Po drugim widać wielką poprawę. Brat mówi pojedyncze słowa i prawie normalnie rusza ręką. Czy mój brat odzyska mowe i czy bedzie myslał normalnie, czy krwiak może powrócić? obecnie jest to 4 dzien po zabiegu. U brata pojawił się ból zaraz po wypadku ale do szpitala trafił po 11 dniach od zajścia. po 15 dniach miał pierwszy zabiec i po 2 kolejny. Diagnoza to krwiak przewlekły. czy to można wyleczyć do końca?
ponad rok temu

Dziecko autystyczne w przedszkolu

Autyzm to dziecięce zaburzenie rozwojowe. Częściej występuje u chłopców niż u dziewczynek. Co jeszcze warto wiedzieć na temat autyzmu? Obejrzyj film i dowiedz się więcej o przebywaniu dziecka autystycznego w przedszkolu.

Lek. Magdalena Pikul
82 poziom zaufania

Witam!
Wszystko zależy od indywidualnych cech organizmu brata.
Objawy związane były ze wzrostem ciśnienia śródczaszkowego i uciskiem na struktury mózgu przez krwaiaka. Po jego ewakuacji objawy powinny się cofać a mózgowie regenerować. Możliwe że ustąpią one całkowicie, ale tak jak pisałam jest to zależne od indywidualnych cech organizmu pacjenta.

W trakcie specjalizacji z pediatrii w Szpitalu Wojewódzkim Nr 2 w Rzeszowie, interesuje się pediatrią i neonatologią.
0

Mam nadzieję, że stan Pani Brata ulega poprawie.
Krwiak podtwardówkowy to istotne powikłanie w następstwie przebytego urazu głowy!
Wymaga często leczenia operacyjnego i podawania leków przeciwobrzękowych; monitorowania stanu Pacjenta w specjalistycznym oddziale. Można spodziewać się stopniowej poprawy. Niezbędna rehabilitacja ruchowa i mowy, nawet wielomiesięczna!...Ważne wsparcie Bliskich!
Zwykle udaje się przywrócić wiele uszkodzonych funkcji. Wszystko zależy od rozległośi i stopnia uszkodzenia mózgu i stanu ogólnego Pacjenta.
Mózg ma ogromne możliwości kompensacji .

Specjalista neurolog. Ekspertka w dziedzinie leczenia migreny oraz przewlekłego bólu głowy.
0
Lek. Irena Oryńska Neurolog
60 poziom zaufania

można wyleczyć i będzie dalsza poprawa ale trudno wyrokować czy
pewne odchylenia nie pozostaną

0

Wszystko zależy od stopnia afektuacji elementów nerwowych ucisniętych przez krwaiak.
Należałoby dokładnie zbadać chorego, zapoznać się szczeg z historią choroby itd.
Jerzy Bajko neurochirurg

Doświadczony neurolog i neurochirurg.
0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty
Ważne tematy