Witam ciepło,
Przyczyn może być wiele: np. zbyt długie odstępy między posiłkami, nadmierne spożycie węglowodanów porstych (po których "znów by się coś zjadło"), nuda, brak zajęć którymi można by zagospodarować czas, duża aktywność fizyczna.
Napadom głodu zapobiegniesz:
- zwiększając spożycie pełnoziarnistych produktów zbożowych (razowego pieczywa, gruboziarnistych kasz, brązowego ryżu),
- ograniczając spożycie węglowodanów prostych, łatwoprzyswajalnych: cukru, miodu, czekolad, łakoci, białego pieczywa, płatków śniadaniowych z dodatkiem cukru/słodu jęczmiennego,
- dbając o równe odstępy czasowe między posiłkami.
Ewentualne przyczyny związane z tłem chorobowym wyjaśniałabym u lekarza.
Zawsze warto "dmuchać na zimne".
Pozdrawiam
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Jak poradzić sobie z bardzo dużym apetytem na słodycze? – odpowiada Mgr Katarzyna Mazowska
- Jak pozbyć się chęci na słodycze ? – odpowiada Mgr Katarzyna Mazowska
- Mam częste napady głodu – odpowiada Mgr Katarzyna Mazowska
- Jak powstrzymać nienasycenie? – odpowiada Mgr Katarzyna Mazowska
- Prawidłowa waga przy 169 cm wzrostu – odpowiada Mgr Katarzyna Mazowska
- Jak mam schudnąć przy astmie? – odpowiada Mgr Katarzyna Mazowska
- Co zrobić, by przestać myśleć o jedzeniu? – odpowiada Mgr Katarzyna Mazowska
- Jak schudnąć przy dużym apetycie i prawidłowym BMI? – odpowiada Mgr Katarzyna Mazowska
- Jak mam pokonać objadanie się? Jak wyeliminować napady głodu? – odpowiada Mgr Katarzyna Mazowska
- Co mogę zrobić żeby się nie obżerać? – odpowiada Mgr Katarzyna Mazowska
artykuły
Jessica Biel ujawniła, dlaczego wraz z Justinem Timberlakem nie jedzą pszenicy i przetworów mlecznych
Dla aktorki Jessiki Biel, odpowiednia dieta wiąże
Brak smaku i węchu - jeden z głównych objawów koronawirusa. Jak radzą sobie osoby, które utraciły te zmysły?
"Nie byłem w stanie rozróżnić tego, co jadłem". "J
Węglowodany w diecie odchudzającej. Które z nich warto jeść w trosce o szczupłą sylwetkę?
Moda na diety białkowe spowodowała, że wiele osób