Przyczyny łysienia plackowatego u kobiety

Jestem niespełna 22-letnią kobietą. Ok. 3 miesięcy temu fryzjer zauważył u mnie łysy placek nad uchem. Miał on początkowo ok. 2 cm średnicy, z czasem powiększył się do ok. 3 cm. Żadnych nowych ognisk łysienia do tej pory nie odkryłam. Na placku obserwowałam odrost włosów do ok. 2-3 mm, po czym ponownie wypadały. Oprócz tego na twarzy mam bardzo delikatną wysypkę - jest ona słabo widoczna, grudkowa, w normalnym kolorze (niektóre grudki są delikatnie czerwone). Zmiany nie bolą, nie swędzą, nic się z nich nie wydziela. Ogólnie czuję się bardzo dobrze, żyję w miarę zdrowo i aktywnie. Przyjmowałam yasminelle przez 3 lata, ale odstawiłam ok. miesiąc temu. W mojej rodzinie nie było dotychczas przypadku łysienia plackowatego. Byłam u lekarza dermatologa, który przepisał mi następujące leki: merz special (2 razy dziennie), biostymina, cynk, alpicort, szampon ha-pantoten. Przyjmuję je od 2 tyg i zaobserwowałam nieduży odrost w części placka (na obrzeżach, tak jakby placek się zmniejszał). Wykonałam szereg badań, których wyniki są następujące: wbc 4.02 (norma 4-10), NEU 1.57 (NORMA OD 2.5), lym 1.96 (norma 1-3.5), mono 0.308 (norma 0.2-1), eos 0.13 (norma 0.1-0.5), baso 0.054 (norma 0-0.1), rbc 4.47 (norma 4.2-5.4), hgb 12.4 (norma 12-16), hct 37.4 (norma 37-50), mcv 83.6 (norma 80-98), mch 27.7 (norma 27-32), mchc 33.1 (norma 31-36), rdw 12.5 (norma 10-16), PLT 129 (NORMA OD 150), MPV 12.1 (NORMA DO 12), PCT 0.157 (NORMA OD 0.2), ob 6, ft4 i ft3 w normie, estradiol w normie, testosteron w normie, dhea-s w normie, żelazo w normie, FERRYTYNA 11 (NORMA OD 13), ggt i ast i alt w normie, bilirubina w normie, trójglicerydy w normie, glukoza w normie, CHOLESTEROL 227 (NORMA OD 200), test na h.pylori ujemny, wzw t.A ujemny, wit. b12 w normie. Jaka może być przyczyna łysienia? Bardzo proszę o pomoc.
ponad rok temu

Rola stresu w łysieniu plackowatym

Witam!

Analizowałam Pani badania i z tego co widzę, wiekszość wyników jest w normie, z wyjątkiem:
- NEU, czyli liczba neutrofili w jednostce objętości krwi - obniżone,
- PLT, czyli liczba płytek krwi w jednostce objętości krwi - obniżone,
- ferrytyna - obniżona,
- cholesterol - podwyższony, norma jest do 200 (a nie od 200).

Nieprawidłowe wyniki dotyczące NEU, PLT i ferrytyny (za niski poziom) mogą świadczyć o jakimś długotrwałym procesie zapalnym, toczącym się w Pani organizmie, a czasami także o nowotworze. Jendak z drugiej strony - poziom OB, który także jest markerem stanu zapalnego jest w normie. Podobnie jest z pct (prokalcytoniną), czyli kolejnym parametrem świadczącym o stanie zapalnym - norma jest do 0,5 ng/ml. Wydaje mi się, że przesłane przez Panią badania nie wskazują na toczący się proces chorobowy. Jednak oczywiście pełny obraz może mieć tylko lekarz, który poza zapoznaniem się z  wynikami badań labolatoryjnych, zbada Panią i przeprowadzi wywiad.

Przyczyną łysienia, które Pani opisuje może być choroba o nazwie łysienie plackowate. Polecam artykuł na ten temat: portal.abczdrowie.pl/lysienie-plackowate .

Pozdrawiam!

Lekarz, autorka wielu publikacji naukowych.
0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty