Witam,
W pierwszej fazie wachlarz użytych produktów dość ograniczony, aby nie wywołać niepożądanych reakcji np. wymiotów (które siłą rzeczy prawdopodobnie będę miały miejsce). Dania obiadowe np. zupy kremy (warzywa nie wzdymające, bez pestkowe, łagodne), risotto (chude mięso np. pierś z kurczaka, warzywa, ryż biały---->ugotowany na miękko), puree ziemniaczane, sztuka mięsa duszona w warzywach, lekki makaron z warzywami, klopsiki chude we własnym sosie, ryba zapiekana lub parowana.
Póki co proszę wstrzymać się przed podawaniem warzyw i owoców w postaci surowej, pieczywo białe i raczej czerstwe. Eliminacje głównie dotyczą warzyw ostrych np. cebula, por, roślin strączkowych, produktów nieoczyszczonych np. kasza gryczana(tu jak najbardziej kasza kus-kus lub jaglana i wspomnianych przez lekarza potraw mlecznych. Również ziarna np. słonecznik, len, kukurydza, orzechy- będą szkodzić. Po upływie ok. 2 miesięcy można wprowadzić p. chudy jogurt(2%tłuszczu), lekki twarożek. Obserwacja---->predyspozycje bardzo indywidualne.
Życzę szybkiego powrotu do zdrowia.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Dieta dla osoby z zapaleniem żołądka – odpowiada Mgr inż. Barbara Dąbek
- Co powinna jeść osoba z zapalenie trzustki? – odpowiada Ewa Zawidzka
- Dieta po usunięciu woreczka żółciowego - co można jeść, a czego się wystrzegać? – odpowiada Mgr Maria Kreid
- Jak przygotowywać niskokaloryczne potrawy? – odpowiada Mgr inż. Marta Michalak-Tomasik
- Prawidłowe nawyki żywieniowe w ciąży – odpowiada mgr inż. Katarzyna Krupińska
- Produkty pozbawione glutenu – odpowiada Mgr Daria Jaroszewska
- Nietolerancja laktozy i wrzody żołądka – odpowiada Mgr Justyna Marszałkowska-Jakubik
- Dieta po zapaleniu trzustki – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Dieta przy kamicy pęcherzyka żółciowego – odpowiada Mgr Justyna Siwiela
- Czy mógłbym otrzymać spis produktów, które mogę jeść przy WZW typu A? – odpowiada Ewa Zawidzka
artykuły
Jesienno-zimowa dieta dla seniora. Co jeść, by uniknąć osłabienia i chorób
Zimą apetyt często się zmniejsza, a wraz z nim obn
W Polsce niedoceniana, Włosi uwielbiają. "Kaszka" źródłem błonnika i witamin
Polenta często bywa lekceważona, bo wygląda jak ka
Wielkanoc bez wyrzutów sumienia. Jak nie przytyć i zadbać o zdrowie?
Wielkanoc to czas obfitych posiłków, które mogą pr