Ciemne alkohole wywołują gorszego kaca!

Prawdopodobnie każdy z nas tego doświadczył - syndrom dnia następnego. Czy wiesz, dlaczego tak cierpisz po suto zakrapianej imprezie? Być może powodem był rodzaj alkoholu.

Witam serdecznie!
Śniadanie powinno być posiłkiem pełnowartościowym- bogatym w węglowodany, białka i tłuszcze. Przykłady 1. Owsianka z nasionami słonecznika/ orzechami włoskimi i owocami -suszonymi lub świeżymi. 2. Kanapki z pieczywa razowego, chudej wędliny drobiowej oraz warzywa np. pomidora, ogórka 3. Serek wiejski ze szczypiorkiem i bułką pełnoziarnistą 4. Jajecznica na parze z warzywami i pieczywem razowym. Jeśli chodzi o płyny, to polecam herbatę np. z cytryną, świeże soki, wodę niegazowaną. Pozdrawiam, Dietetyk Patrycja Sankowska

0

Śniadanie powinno przede wszystkim byc zródłem weglowodanów złożonych, które dostarczą energii na cały dzień. Mogą to byc kanapki z ciemnego pieczywa z chudą wedliną, serem twarogowym, jajkiem itp. oraz warzywami lub pełnoziarniste płatki z mlekiem. Dobrym pomysłem jest także owsianka z owocami lub bakaliami.

0

Śniadanie powinno dostarczać Panu energii - czyli węglowodanów, ale nie tych prostych, ale złożonych. Proponuję owsiankę (z płatków owsianych lub jaglanych, na wodzie lub mleku) lub tradycyjne kanapki - najlepiej na chlebie razowym.

0

W kontroli nad pracą mózgu współzawodniczą dwa aminokwasy- L-tyrozyna i L-tryptofan.
L-tyrozyna słóży syntezy neuroprzekaźników, noradrenaliny i dopaminy, które odpowiadają za jasność i szybkość myślenia, pamięć długotrwałą i poczucie równowagi.
L-tyrozyna znajduje się w produktach bogatych w białko, takich jak mięso, drób, owoce morza, fasola, soczewica, jajka. I własnie te produkty powinny być spożywane na śniadanie.
- jajecznica z pomidorami, papryką
- humus z pieczywem razowym
- pieczywo razowe z wedliną i warzywami
- twarożek z rzodkiewką i szczypiorkiem
- łosoś w plastrach z warzywami

L-tryptofan, który mózg wykorzystuje do wytwarzania - serotoniny, odpowiedzialnego za spowolnienie reakcji, uczucie sytości po posiłku i wywołującej sen. L-tryptofan znajduje się w bananach, nasionach słonecznika, mleku - działa obniżająco na sprawność umysłową.
Tak więc rano spożywamy białko natomiast wieczorem, przed snem węglowodany, które pobudzą syntezę serotoniny i ułatwią zasypianie, zapewnią powolne uwalnianie energii na całą noc i spokojny sen.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty