Przyswajanie cukru zawartego w sokach w kartonie

Usłyszałam w programie telewizyjnym, że cukier znajdujący się w sokach kartonowych jest szybciej przyswajalny niż ten z całych owoców, czy to prawda?
KOBIETA, 22 LAT ponad rok temu

Grejpfrut na odporność

Witam,

Tak to prawda. Soki podnoszą szybko poziom cukru we krwi, dlatego lepiej spożywać je okazjonalnie.

Pozdrawiam

0

Witam Panią,

Zgodzę się ze wskazaną opinią. Cukier zawarty w sokach podnosi bardzo szybko poziom glukozy we krwi. Najlepiej pić czystą wodę, wodę z cytryną czy zieloną, czerwoną herbatę


Pozdrawiam
Mgr Joanna Wasiluk
Dietetyk


0

Witam.
Sok, w przeciwieństwie do całego owocu, pozbawiony jest skórek i błonek - a wraz z nimi cennego błonnika opóźniającego wchłanianie węglowodanów. Dlatego też indeks glikemiczny soków jest wysoki.
Pozdrawiam

0

Tak to prawda, w sokach znajduje się o wiele mniej błonnika niż w owocach zjadanych na surowo, do tego ze skórką. To powoduje, że w organizmie po spożyciu surowego owocu następuje znacznie mniejszy wzrost stężenia glukozy, niż po wypiciu soku.

Poradnia Dobry Dietetyk Toruń
tel. 887 433 444

0

Dokładnie tak.
W sokach nie ma błonnika, co powoduje że w organizmie po spożyciu takiego produktu następuje duży skok glukozy (znacznie większy niż po zjedzeniu całego owocu - ze skórką).
Pozdrawiam,
k.wawrzyniak@odzywiajsiezdrowo.pl

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty