Przyswajanie cukru zawartego w sokach w kartonie

Usłyszałam w programie telewizyjnym, że cukier znajdujący się w sokach kartonowych jest szybciej przyswajalny niż ten z całych owoców, czy to prawda?
KOBIETA, 22 LAT ponad rok temu

Witam,

Tak to prawda. Soki podnoszą szybko poziom cukru we krwi, dlatego lepiej spożywać je okazjonalnie.

Pozdrawiam

0

Witam Panią,

Zgodzę się ze wskazaną opinią. Cukier zawarty w sokach podnosi bardzo szybko poziom glukozy we krwi. Najlepiej pić czystą wodę, wodę z cytryną czy zieloną, czerwoną herbatę


Pozdrawiam
Mgr Joanna Wasiluk
Dietetyk


0

Witam.
Sok, w przeciwieństwie do całego owocu, pozbawiony jest skórek i błonek - a wraz z nimi cennego błonnika opóźniającego wchłanianie węglowodanów. Dlatego też indeks glikemiczny soków jest wysoki.
Pozdrawiam

0

Tak to prawda, w sokach znajduje się o wiele mniej błonnika niż w owocach zjadanych na surowo, do tego ze skórką. To powoduje, że w organizmie po spożyciu surowego owocu następuje znacznie mniejszy wzrost stężenia glukozy, niż po wypiciu soku.

Poradnia Dobry Dietetyk Toruń
tel. 887 433 444

0

Dokładnie tak.
W sokach nie ma błonnika, co powoduje że w organizmie po spożyciu takiego produktu następuje duży skok glukozy (znacznie większy niż po zjedzeniu całego owocu - ze skórką).
Pozdrawiam,
k.wawrzyniak@odzywiajsiezdrowo.pl

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty