Zapytaj lekarza

7 3 6 , 9 7 3

odpowiedzi udzielonych przez naszych ekspertów

Rzetelnie + Bezpiecznie + Bezpłatnie

Larwa kleszcza a ryzyko boreliozy

Witam! Jestem młodym mężczyzną, czytam ostatnio o kleszczach i dowiaduję się, jak bardzo są groźne, ale i przebiegłe! W połowie lipca mogłem złapać larwę kleszcza - chodziłem w sandałach po co prawda drodze, ale polnej, częściowo porośniętej niewielką trawą, a po chyba 4 dniach na stopie pod kostką właśnie na miękkiej skórze, zobaczyłem czarną, malutką (może do 3 mm) kropkę. Niestety, była w słabo widocznym miejscu, a nie miałem kogo poprosić o pomoc. Wydrapałem ją, bo dała się wydrapać, czyli mogło to być coś pod skórą, ale już nie znalazłem tego na palcu, kiedy chciałem sprawdzić ;( Na pewno nie był to więc "najedzony" centymetrowy kleszcz, ale może wcześniejsze jego stadium, ewentualnie larwa kleszcza, łatwo mogła mi się przecież przyczepić do stopy. Mam pretensję do siebie, bo z tej wyprawy wracałem autobusem, mimo że nie miałem tak dużej świadomości zagrożenia, to mogłem komuś zaszkodzić. Co jeśli z moich stóp takie larwy kleszcza przeszły na pobliską osobę, którą mogłem dotknąć (stopą o stopę)? A przecież nikt w autobusie się nie spodziewał niewidocznej w dodatku larwy kleszcza i nie obejrzał się może w domu po powrocie. Myślę sobie też tak w ogóle, że od dłuższego czasu, nawet od paru lat mam bóle głowy, problemy z koncentracją, łapię zadyszkę; funkcjonuję normalnie, ale to przeszkadza, może mieć oczywiście inne podłoże - jestem osobą zestresowaną, miałem w dzieciństwie problemy z płucami - ale może też wskazywać na boreliozę. Bardzo dziękuję za ewentualną odpowiedź, na pewno też zgłoszę się do lekarza. Chciałbym przesadzać, ale nie wiem, czy tak miło będzie ;(
MĘŻCZYZNA, 22 LAT ponad rok temu

Malaria

Lek. Izabela Brym
60 poziom zaufania

Witam.

Myślę, że martwi się Pan na zapas. Nawet jeśli doszło do ukąszenia przez kleszcza, to tylko niewielka liczba ukąszeń skutkuje zachorowaniem na boreliozę. Pańskie problemy ze zdrowiem wynikają najprawdopodobniej z wcześniejszych obciążeń, a nie z jakiejś choroby odkleszczowej, ale oczywiście, celem uspokojenia, powinien Pan wykonać badania przeciwciał.

Lekarz na Oddziale I wewnętrznym i nefrologii w Międzyleskim Szpitalu Specjalistycznym w Warszawie.
0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty
Ważne tematy