Zapytaj lekarza

7 3 7 , 1 5 7

odpowiedzi udzielonych przez naszych ekspertów

Rzetelnie + Bezpiecznie + Bezpłatnie

Rak gruczołowy esicy a dodatkowe badania

Jestem kobietą, mam 69 lat. Usunięto mi w całości, pętlą diatermiczną doszczętnie endoskopowo i bez powikłań, odsłaniając błonę mięśniową, miejsce po polpektomii skoagulowano w atmosferze argonu polip esicy (20 mm). Rozpoznanie to Adenocarcinoam in polypo, resekcja, prawdopodobnie całkowite usunięcie. Jakie należy jeszcze podjąć leczenie lub jakie jeszcze należy zrobić badania?

KOBIETA, 69 LAT ponad rok temu

Czy nowotwór prostaty może nawrócić?

Lek. Paweł Baljon
77 poziom zaufania

Witam Panią serdecznie! Adenocarcinoma to rak gruczołowy esicy. Każdy rak jest nowotworem złośliwym, w tym przypadku jest to nowotwór złośliwy wywodzący się nabłonka gruczołowego jelita grubego. Aby mówić o możliwościach terapeutycznych oprócz badania histopatologicznego konieczne jest dokładnego określenie stopnia zaawansowania klinicznego nowotworu (skala TNM, Dukesa). Po ocenie stadium zaawansowania klinicznego oraz uwzględnieniu stopnia złośliwości i innych czynników rokowniczych można kwalifikować chorego do odpowiedniego leczenia. U Pani sytuacja jest trochę inna ze względu na fakt, iż nowotwór został prawdopodobnie usunięty w całości. W przypadkach mało zaawansowanych dąży się do całkowitego usunięcia tkanki nowotworowej poprzez operację lub tak jak u Pani podczas rutynowej endoskopii. Jeśli nowotwór jest dość zaawansowany i występują niekorzystne czynniki rokownicze to pacjent dodatkowo może być kwalifikowany do chemioterapii i/lub radioterapii pooperacyjnej. W związku z tym, aby powiedzieć coś więcej o rokowaniu i planowanym leczeniu konieczny jest całościowy obraz kliniczny oparty o wspomniane klasyfikacje, które kierunkują proces terapeutyczny. Proponuję porozmawiać z lekarzem prowadzącym, na pewno odpowie na wszystkie nurtujące pytania. Pozdrawiam serdecznie!

lekarz w Wojewódzkim Szpitalu Zespolonym w Kielcach.
0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty
Ważne tematy