Przy refluksie należy przede wszystkim unikać pokarmów tłustych, pikantnych, kawy i alkoholu, gdyż powodują rozluźnienie zwieracza przełyku , co zwiększa zarzucanie i zgagę.
Ciasta nie są przeciwwskazane, ale należy zachować umiar, gdyż nie mają one wartości odżywczych, a jedynie kalorie w postaci cukrów i tłuszczy.
Pozdrawiam
Dzień dobry,
Miód, ciasta biszkoptowe, drożdżowe są dozwolone w umiarkowanych ilościach o ile nie zawierają kremów i czekolady. Przeciwwskazana jest czekolada w każdej postaci, np. cukierki czekoladowe, batony, torty czekoladowe. Proszę obserwować reakcję organizmu po spożyciu wymienionych w pytaniu produktów.
Pozdrawiam!
www.dietetykmedyczny.com
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Jaką dietą leczyć refluks? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Co można jeść przy refluksie żołądkowo-przełykowym? – odpowiada Lek. Paweł Szadkowski
- Dieta w chorobie refluksu żołądkowo-przełykowego – odpowiada Ewa Kozłowska
- Wymioty z flegmą a refluks żołądkowo-przełykowy – odpowiada Dietetyk kliniczny Eliza Gosławska
- Refluks żołądkowo-przełykowy i nadwaga – odpowiada Mgr Agnieszka Kaźmierska
- Ból gardła wywołany refluksem żołądkowo-przełykowym – odpowiada Dietetyk kliniczny Eliza Gosławska
- Dieta przy refluksie żołądkowo-przełykowym – odpowiada Mgr Katarzyna Wawrzyniak-Piekarska
- Jak skutecznie i łatwo odkwasić organizm? – odpowiada Dr n. med. Aneta Kościołek
- Bóle od mostka do gardła przy refluksie żołądkowo-przełykowym a brak poprawy po Bioprazolu – odpowiada Dietetyk kliniczny Eliza Gosławska
- Główne źródła cukrów prostych – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska