Ser pleśniowy: czy może zagrażać prawidłowemu rozwojowi ciąży?

Witam serdecznie! Jestem w 15 tygodniu ciąży i dwa tygodnie temu zjadłam ser pleśniowy (brie). Nie mam żadnych jak dotąd niepokojących objawów, lecz bardzo się martwię, że mogłam się zatruć. Jak mogę sprawdzić, czy doszło do zatrucia? Czy mojemu dzidziusiowi w brzuchu nic nie grozi? Proszę o odpowiedź, bardzo się martwię. Ania

KOBIETA, 33 LAT ponad rok temu
Lek. Aneta Zwierzchowska
83 poziom zaufania

Witam!

Przede wszystkim nie należy popadać w paranoje. W ciąży odradza się spożywania miękkich serów, przede wszystkim ze względu na ryzyko zakażenia Listerią, powodującą listeriozę, na którą szczególnie narażone są kobiety ciężarne i nienarodzone dzieci. Okres wylęgania tej choroby może trwać nawet do 3 miesięcy, dlatego nie można jednoznacznie stwierdzić czy się Pani zaraziła. Szanse na to są jednak niewielkie, szczególnie jeśli ser był świeży, prawidłowo przechowywany w lodówce i wytworzony z mleka pasteryzowanego.

Pozdrawiam serdecznie!

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty