Dieta śródziemnomorska a serce
Dieta śródziemnomorska dostarcza organizmowi odpowiednią ilość tłuszczu, energii, błonnika oraz wiele witamin i składników mineralnych. Zawiera dużo warzyw, owoce, ryby morskie, a główne źródło tłuszczu w tej diecie stanowi oliwa z oliwek. O jej wpływie na nasze zdrowie opowiada prof. dr hab. Zbigniew Gaciong, internista.
Witam serdecznie. Oprócz otyłości, która najczęściej towarzyszy nadmiarowi cukrów najgroźniejszym powikłaniem jest cukrzyca. Choroba ta atakuje nerki, układ nerwowy, skórę powodując wiele groźnych dla zdrowia powikłań.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Skutki nadmiaru cholesterolu – odpowiada Lek. Paweł Baljon
- Skutki nadmiaru tłuszczu – odpowiada Lek. Paweł Baljon
- Czym skutkuje nadmiar cukru i tłuszczu? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Znacznie podwyższony poziom cukru we krwi – odpowiada Piotr Pilarski
- Otyłość w cukrzycy – odpowiada Mgr inż. Ewa Myszka-Nowakowska
- Pieczenie ud, nadwaga i podwyższony poziom cukru a cukrzyca – odpowiada Lek. Paweł Baljon
- Jak się odchudzać i uniknąć nadmiaru skóry? – odpowiada dietetyk Monika Bigoś
- Ból trzustki i wysoki poziom cukru – odpowiada Lek. Magdalena Parys
- Spożywanie kaszek przez osoby dorosłe – odpowiada Kamila Ziemann
- Co robić, by obniżyć cukier? – odpowiada Lek. Izabela Brym