Spada mi cukier po posiłkach - dlaczego?

Witam Proszę o zinterpretowanie wyników badań. Od pewnego czasu bardzo źle się czuję, a lekarze wszystkie moje dolegliwości przypisują temu, iż jestem po operacji oponiaka mózgu i mam prawo mieć dolegliwości typu brak koncentracji, zaniki pamięci, bóle głowy, senność, lęki, uczucie usuwania podłoża spod nóg oraz wieczne uczucie, jakbym była pijana. Mi się wydaje, że za te dolegliwości odpowiedzialny jest cukier. Wyniki: insulina 3,5, krzywa: glukoza na czczo 70, 2godz. po obciąźeniu glukozą 75, g: 54. Od tygodnia mierzę cukier i nie wiem, co jest grane, ale po posiłkach cukier mi spada.

ponad rok temu

Jakie produkty są niewskazane w cukrzycy?

Cukrzyca wykrywana jest u coraz większej ilości osób. To obecnie choroba cywilizacyjna. Wyróżniamy kilka typów tego schorzenia. Sprawdź, czego jeszcze warto dowiedzieć się o cukrzycy. Zapoznaj się z listą produktów, które są niewskazane w tej chorobie.

Lek. Izabela Brym
60 poziom zaufania

Witam.

Pani wyniki wskazują na hipoglikemię poposiłkową. Najczęściej taki stan (u osób nieprzyjmujących leków hipoglikemizujących i bez operacji żołądka) spowodowany jest obecnością hipoglikemii reaktywnej. Sądzę, że najlepszym rozwiązaniem będzie wizyta u lekarza rozinnego, który powinien skierować Panią na oddział endokrynologii, celem przeprowadzenia dokładnej diagnostyki. Inne przyczyny hipoglikemii to: guz insulinowy, hipoglikemia autoimmunologiczna, przerost komórek beta trzustki, przewlekła hipoglikemia hiperinsulimiczna, niewydolność wątroby, inne niż insulinoma guzy nowotworowe.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty