Zapytaj lekarza

7 3 6 , 6 5 9

odpowiedzi udzielonych przez naszych ekspertów

Rzetelnie + Bezpiecznie + Bezpłatnie

Spłycenie oddechu i problem z chrapaniem

Witam, mam 40 lat, nadwagi około 40 kg, często zdarza mi się spożywać alkohol, tj. 2x w tygodniu (weekend). Od roku praktycznie cały ten okres spłyca mi się oddech przez co często boli mnie głowa, również tętno rzadko kiedy jest w granicy 80 stuknięć/min., a zazwyczaj jest ponad 100 stuknięć/min. Bywa, że w okolicy 120 stuknięć/min. ciśnienie praktycznie w normie, choć zdarza się, ale niezbyt często ok. 150/98. Często chrapię :(, w klinice chorób płuc w Zabrzu (mój diagnosta prof. Kozielski) nie stwierdzono nieprawidłowości, praktycznie codziennie miewam stan podgorączkowy od 36,8-37,2, podczas gastroskopii stwierdzono dwie nadżerki 5 mm na przełyku. Moje ostatnie wyniki, które de facto wykonałem tylko po ok. 2,5h snu :( Wyglądają tak (wpiszę tylko nieprawidłowości, pozostałe w normie): Leukocyty - 14,7 tys/ul (3,8-10)---- od roku cały czas powyżej normy!; Limfocyty#- 8,10 tyś/ul (1,4-3,5); Neutrofile#- 8,10 tyś/ul (2,5-13); Rozmaz met. Schilinga (całość badania): Gran. segmentowane- 45% (40-70); Gran. Kwasochłonne- 5% (1-5); Limfocyty- 50% (20-45); OB(ICD-9:C59) 18 mm/h (2-12); Badania inne: eGFR(ICD-9: M37) >90 ml/min/1,73m2; Lipidogram: chol. całk. - 219,10 mg/dl (-200); chol. HDL- 35,10 mg/dl (40-60); chol. LDL- 151,60 mg/dl (-135); Trójglicerydy- 162 mg/dl (-150); próby wątrobowe: ALT (ICD-9:I17)- 73 U/l (-50); GGTP (ICD-9:L31)- 51 U/l (-55); AST (ICD-9:I19)- 29 U/l (-50); Bilirulbina całkowita (ICD-9:I89) 0,34 mg/dl (0,20-1,00); CRP (ICD-9:I77)- 3,9 mg/l (0,00-5,00); ANA (przeciwc. przeciwjąd.) ++. Badania szpiku/materiał pobrany w klinice hematologii w Katowicach (diagnosta doc. Krawczyk-Kuliś) wyszedł prawidłowo. Poza tym dodam drobnostki, czyli w badaniu nerek wszystko ok z małą torbielką na 1 nerce. W badaniu zatok wszystko ok. w sumie dwa małe polipy. Dodam jeszcze, że bardzo często na przestrzeni całego roku mam uczucie zatkanego nosa, wygląda to tak jak po zażyciu Viagry :) Jest to bardzo uciążliwe przy oddychaniu. Jeżeli Szanowna Pani doktor jest w stanie w jakiś sposób mnie zdiagnozować i mi pomóc będę niesamowicie wdzięczny, choć nie ukrywam, że bardzo w to powątpiewam (bez urazy), bo już tyle tęgich głów mnie diagnozowało i niestety bezskutecznie. :( kolokwialnie powiem... za cholerę nie mają pojęcia co mi jest :(! Nawet dopatrywali się podłoża psychicznego i delikatnie prosili abym udał się po poradę do psychologa, oczywiście udałem się, ale do dobrego psychiatry, który po paru wizytach stwierdził, że wszystko ze mną ok, i że "pod kopuła" mam w porządeczku :). Pozdrawiam! Z Wyrazami szacunku, Krzysztof I.
MĘŻCZYZNA, 41 LAT ponad rok temu

Badanie cholesterolu

Badanie cholesterolu pozwala ustalić stopień ryzyka chorób układu sercowo ? naczyniowego. Dr Piotr Gryglas, kardiolog, informuje, jakie działania należy podjąć, aby podczas poddawania się temu badaniu, uzyskany wynik był rzeczywisty.

Lek. Marta Hat
71 poziom zaufania

Witam! Z opisywanej przez Pana sytuacji wynika, że istnieją trudności w ustaleniu prawidłowej diagnozy, która przyczynia się do występowania dolegliwości. Tak jak Pan sugeruje - w zasadzie nie ma możliwości, aby zdiagnozować kogoś na podstawie samego, niepełnego opisu niektórych badań. Jeżeli chodzi o dalszą diagnostykę - aby rozważyć w którym kierunku można zwrócić poszukiwania konieczny byłby pełny obraz - wszystkie wykonane badania laboratoryjne i obrazowe (RTG klatki piersiowej, tomografia komputerowa?) jakie były dotychczas wykonane. Czy była wykluczona gruźlica, sarkoidoza, czy była poszerzona diagnostyka w kierunku chorób autoimmunologicznych.

Do tego należałoby dołączyć ewentualne nieprawidłowości w badaniu fizykalnym. Póki nie ma możliwości, aby skupić się na odpowiednim leczeniu przyczynowym proponuję Panu zwrócić uwagę na parametry, które odbiegają od normy i mogą wpływać na wstępowanie niektórych objawów, a które można spróbować znormalizować. Mowa o wpływie na styl życia - normalizacja wagi przez zwrócenie uwagi na odpowiednią dietę (podwyższone wartości cholesterolu), aktywność fizyczną oraz wykluczenie używek (alkohol, ewentualnie papierosy). Trudności z oddychaniem oraz chrapanie jak najbardziej mogą być wywołane otyłością, poza tym normalizacja parametrów powinna być przeprowadzona ze względu na ryzyko incydentów sercowo-naczyniowych u Pana. Pozdrawiam

Pracownik Szpitala Specjalistycznego im. dr Józefa Babińskiego w Samodzielnym Publicznym Zakładzie Opieki Zdrowotnej.
0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty
Ważne tematy