Witam,
Raczej starałabym zamienić się chleb orkiszowy na chleb żytni razowy. Jednak chleb orkiszowy to chleb produkowany z pszenicy, którą w diecie cukrzyka należy eliminować.
Wszystko zależy od stanu zdrowia i tego jak duże są wahania cukru, jeśli dieta ogólnie jest w miarę wyregulowana, to na pewno 1,2 kromki pieczywa orkiszowego nie będą szkodziły, natomiast jeśli wahania cukru są duże, to radziłabym wprowadzić pieczywo żytnie razowe.

0

Pieczywo dla osób chorych na cukrzyce powinno być ciemne, pełnoziarniste, z dużą zawartością błonnika pokarmowego. Jeśli jest to orkisz plus inne dodatki, ciemna mąka to raz na jakiś czas w niedużej ilości nie powinno zaszkodzić, chyba,ze jest z dodatkiem miodu lub dżemu:)

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty