Witam,
Raczej starałabym zamienić się chleb orkiszowy na chleb żytni razowy. Jednak chleb orkiszowy to chleb produkowany z pszenicy, którą w diecie cukrzyka należy eliminować.
Wszystko zależy od stanu zdrowia i tego jak duże są wahania cukru, jeśli dieta ogólnie jest w miarę wyregulowana, to na pewno 1,2 kromki pieczywa orkiszowego nie będą szkodziły, natomiast jeśli wahania cukru są duże, to radziłabym wprowadzić pieczywo żytnie razowe.
Pieczywo dla osób chorych na cukrzyce powinno być ciemne, pełnoziarniste, z dużą zawartością błonnika pokarmowego. Jeśli jest to orkisz plus inne dodatki, ciemna mąka to raz na jakiś czas w niedużej ilości nie powinno zaszkodzić, chyba,ze jest z dodatkiem miodu lub dżemu:)
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Wybór pieczywa – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Mąki zawierające pszenicę – odpowiada Mgr Daria Ratajczak
- Czy cukrzyk może jeść chleb graham? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Czy można spożywać chleb żytni przy diecie eliminacyjnej? – odpowiada Mgr Joanna Wardenga
- Nietolerancja pokarmowa a spożywanie chleba żytniego – odpowiada Mgr inż. Ilona Olejnik
- Zastąpienie chleba pieczywem chrupkim na diecie redukcyjnej – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Odchudzanie a pieczywo – odpowiada Lek. Paweł Baljon
- Eliminacja chleba w diecie odchudzającej – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Dieta na redukcję tkanki tłuszczowej a spożywanie pieczywa – odpowiada Mgr inż. Emilia Kołodziejska
- Chleb wieloziarnisty - czy jest dobry w diecie? – odpowiada Mgr inż. Marta Michalak-Tomasik
artykuły
Czy ciemny chleb zawsze jest zdrowy? Kolor bochenka może wprowadzać w błąd
Ciemny chleb często postrzegany jest jak zdrowsza
Dieta odchudzająca dla cukrzyków
Podwyższony poziom cukru we krwi może być następst
Jak powstaje chleb tostowy? Oto dlaczego nie pleśnieje
Każdy z nas zna smak chleba tostowego, bo nie raz