Witam,
Raczej starałabym zamienić się chleb orkiszowy na chleb żytni razowy. Jednak chleb orkiszowy to chleb produkowany z pszenicy, którą w diecie cukrzyka należy eliminować.
Wszystko zależy od stanu zdrowia i tego jak duże są wahania cukru, jeśli dieta ogólnie jest w miarę wyregulowana, to na pewno 1,2 kromki pieczywa orkiszowego nie będą szkodziły, natomiast jeśli wahania cukru są duże, to radziłabym wprowadzić pieczywo żytnie razowe.
Pieczywo dla osób chorych na cukrzyce powinno być ciemne, pełnoziarniste, z dużą zawartością błonnika pokarmowego. Jeśli jest to orkisz plus inne dodatki, ciemna mąka to raz na jakiś czas w niedużej ilości nie powinno zaszkodzić, chyba,ze jest z dodatkiem miodu lub dżemu:)
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Wybór pieczywa – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Zastąpienie chleba pieczywem chrupkim na diecie redukcyjnej – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Chleb wieloziarnisty - czy jest dobry w diecie? – odpowiada Mgr inż. Marta Michalak-Tomasik
- Eliminacja chleba w diecie odchudzającej – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Mąki zawierające pszenicę – odpowiada Mgr Daria Ratajczak
- Czy cukrzyk może jeść chleb graham? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Czy można spożywać chleb żytni przy diecie eliminacyjnej? – odpowiada Mgr Joanna Wardenga
- Dieta na redukcję tkanki tłuszczowej a spożywanie pieczywa – odpowiada Mgr inż. Emilia Kołodziejska
- Nietolerancja pokarmowa a spożywanie chleba żytniego – odpowiada Mgr inż. Ilona Olejnik
- Odchudzanie a pieczywo – odpowiada Lek. Paweł Baljon