Tak, produkty zwierzęce: mięso, mleko i jego przetwory wpływają zakwaszająco na organizm. By utrzymać organizm w homeostazie należy spożywać warzywa, owoce, ale także np. kaszę jaglaną. Proszę pamiętać, że produkty białkowe powinny stanowić 10-12% max 15% dziennego spożycia 30-35% tłuszcze, a resztę węglowodany głównie złożone. Nadmiar spożywanego białka nie tylko zakwasza organizm, ale także bardzo obciąża nerki.
Jeśli potrzebuje Pani indywidualnej porady zapraszam www.dietea.pl/dieta-on-line

0

Witam serdecznie,

Mięso a szczególnie wieprzowina należy do produktów zakwaszających organizm PH 5,9 - 5,0 więc spożywanie dużej ilości mięsa sprzyja zakwaszeniu.

W razie dodatkowych pytań zapraszam na konsultację lub zachęcam do kontaktu
tel. 506225670 lub joanna.wasiluk@o2.pl
Pozdrawiam
Mgr Joanna Wasiluk
dietetyk

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty