Szanowna Pani,
jeżeli nie musi spożywać Pani takiego produktu jak mleko w proszku, to zdecydowanie odradzam.
Nie ze względu na zawartość białka, minerałów czy witamin - tylko tych ostatnich jest mniej niż w świeżym mleku, ale ze względu na fakt, iż w procesie produkcji mleka w proszku powstają szodliwe związki, tzw. oksysterole - utlenione pochodne cholesterolu. Udowodniono, iż zwiększają one ryzyko zachorowania na miażdżycę. Poza tym wątpliwej zdrowotności są substancje przeciwzbrylające, które dodaje się do takich produktów.
Serdecznie pozdrawiam,
Justyna Luty
Dietetyk kliniczny
[url=http://www.justynaluty.pl/]http://www.justynaluty.pl/[/url]
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Silne zaparcia a karob – odpowiada Mgr Justyna Luty
- Celiakia a spożywanie nabiału bez laktozy – odpowiada Mgr Justyna Luty
- Choroba Hashimoto bez niedoczynności a dieta – odpowiada Mgr Justyna Luty
- Płatki jaglane a dieta redukcyjna – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Stłuszczenie wątroby a dieta – odpowiada Mgr Justyna Luty
- Wybór probiotyku na Zespół Jelita Drażliwego – odpowiada Prof. dr hab. Jarosław Leszczyszyn
- Wskazania do stosowania witaminy D3 – odpowiada Mgr Justyna Luty
- Dieta w chorobie Wilsona – odpowiada Mgr Justyna Luty
- Czy można smażyć mięso na oleju rzepakowym w chorobach układu krażenia po baypassach? – odpowiada Mgr Justyna Luty
- Stosowanie tranu i beta karotenu na poprawę stanu skóry – odpowiada Mgr Justyna Luty
artykuły
Przez lata żyliśmy w błędzie. Mleko nie wpływa na podwyższony cholesterol
Z badania opublikowanego w ″International Journal
Nietolerancja laktozy - charakterystyka, objawy, przyczyny, leczenie
Objawy nietolerancji laktozy mają związek z dolegl
Zaczęło się od raka piersi. Potem było już tylko gorzej
Agnieszka ma 30 lat. Niemal od dwóch lat walczy o