Szanowna Pani,

najlepszymi "suplementami" są zawsze produkty naturalne. Pozytywny wpływ na pracę mózgu mają: orzechy (starsze osoby mogą spożywać je świeżo zmielone np. w koktajlach), nasiona (siemię lniane), pełnoziarniste kasze, kolorowe owoce (im bardziej brudzą tym lepiej), dzikie ryby morskie (bardzo bogate w kwasy omega-3) - ryby koniecznei muszą być dzikie - te z hodowli mają inny skład - przeważają u nich prozapalne kwasy omega-6; ryby są też najbogatszym źródłem witaminy D (w szczególności śledzie).

W przypadku witaminy D osoby starsze powinny ją mimo wszystko suplementować przez cały rok w ilości 1000-2000 IU.

Najbogatszym źródłem wapnia w diecie są produkty z mleka zwierząt - maślanki, sery, jogurty oraz sezam, mak, nasiona roślin strączkowych, orzechy i zielone warzywa liściaste (jarmuż, kapusta, brokuł itp).

Serdecznie pozdrawiam,
Justyna Luty
Dietetyk kliniczny
[url=http://www.justynaluty.pl/]http://www.justynaluty.pl/[/url]

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty