Zapytaj lekarza

7 4 0 , 3 4 1

odpowiedzi udzielonych przez naszych ekspertów

Rzetelnie + Bezpiecznie + Bezpłatnie

Szybkie zajście w ciążę po poronieniu samoistnym

Witam,
bardzo chciałabym uzyskać informacje na nurtujące mnie pytanie. Otóż 17 kwietnia poroniłam samoistnie. Zacznę od tego, że potwierdzeniem tego były 2 testy ciążowe oraz wizyta u lekarza i badanie beta-HCG. Wszystko oczywiście pozytywnie, beta-795 w tydzień po spodziewanej miesiączce. Pod koniec kolejnego tygodnia zauważyłam niewielkie krwawienie, które zaczęło się nasilać,trafiłam do szpitala. Przy pierwszym badaniu lekarz stwierdził ciążę, pęcherzyk był, lecz krwawienie i bóle nie ustępowały, USG za dwa dni wykazało brak pęcherzyka. Diagnoza-poronienie zupełne samoistne.

Dla mnie to był ogromny szok, gdyż bardzo pragnęliśmy z mężem tego dziecka, a nasze starania już trwają ponad półtora roku. Moje pytanie brzmi, czy możliwe jest zapłodnienie po poronieniu samoistnym tj. w moim przypadku jeszcze przed dostaniem kolejnej miesiączki?
Dodam, że kochaliśmy się ok 2 tygodnie po krwawieniu poronnym, czułam, że właśnie mam dni płodne (dodam, że miałam bóle podbrzusza i bardzo obfity śluz właśnie w tych dniach jak nigdy dotąd). Czy jest w ogóle możliwością, że występują dni płodne? I czy w tak szybkim czasie jest możliwością zajść w kolejną ciążę? Wiem, że zaleca się odczekanie tych kilku miesięcy, ale ja bardzo pragnę tego dziecka, jak nigdy dotąd.
Czy istnieje taka możliwość, że w tym czasie mogłam zajść w ciążę? Słyszałam,,że jest to okres, kiedy są większe szanse na zapłodnienie, czy to prawda?
Z niecierpliwością czekam na odpowiedź.

KOBIETA ponad rok temu

Poród - kiedy należy udać się do szpitala?

Lek. Aneta Zwierzchowska
74 poziom zaufania

Witam!
Nie ma dowodów na to, że w okresie bezpośrednio po poronieniu szanse na zapłodnienie są większe niż później. Niemniej jednak pierwsza owulacja (i tym samym możliwość doprowadzanie do ciąży) pojawia się zwykle między 2 a 4 tygodnie po zakończeniu krwawienia związanego z poronieniem. Oznacza to, że jak najbardziej Pani obserwacje mogły być prawdziwe. Rzeczywiście, w takich przypadkach zalecamy zwykle odczekanie 2-3 prawidłowych cykli przed wznowieniem starań o dziecko, ale ryzyko ponownego niepowodzenia nie jest przy wcześniejszym poczęciu bardzo zwiększone.
Pozdrawiam serdecznie i życzę powodzenia!

Lekarz w trakcie specjalizacji z położnictwa i ginekologii.
0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty
Ważne tematy