Witam.
Na podstawie wskaźnika HOMA-IR można rzec, iż w Pani organizmie wytworzyła się insulinooporność. Wskaźnik ten powinien oscylować poniżej wyniku 1. Insulinooporność to stan, w którym komórki organizmu, mimo dostatku pożywienia, nie potrafią zamienić go w energię. Dlatego też spożyty pokarm odkładany jest na zapas w postaci tłuszczu. Charakteryzuje się osłabieniem, niskim poziomem cukru we krwi oraz podwyższonym stężeniem insuliny. Po posiłku tkanki organizmu 'nie zauważają' pożywienia (gdyż nie reagują na hormon-insulinę który umożliwia przedostawanie się pokarmu do komórek), poziom cukru we krwi rośnie, przez co następuje odpowiedź trzustki i uwolnienie większej ilości insuliny celem obniżenia glikemii. Niemożność 'spalenia' energii skutkuje odkładaniem jej w postaci tkanki tłuszczowej.
Podstawowe leczenie niefarmakologiczne schorzenia obejmuje dietę z niskim indeksem glikemicznym oraz regularną aktywność ruchową. Uwrażliwieniu tkanek sprzyja również leczenie farmakologiczne, lecz w tej kwestii musi się wypowiedzieć lekarz.
Pozdrawiam.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Interpretacja krzywej glukozy i insuliny – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Test obciążenia glukozy i insuliny a przewlekłe zapalenie tarczycy – odpowiada Dr n. med. Marek Derkacz
- Wyniki badania poziomu glukozy i insuliny – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Glukoza i insulina na czczo – odpowiada Dr n. med. Marek Derkacz
- Czy taki poziom insuliny to insulinooporność? – odpowiada Mgr inż. Małgorzata Jezierska
- Badanie glukozy i insuliny u 29-letniej osoby – odpowiada Piotr Pilarski
- Czy podany wskaźnik HOMA-IR świadczy o insulinooporności? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Jak interpretować wynik badania cukru u osoby z insulinoopornością? – odpowiada Lek. Wojciech Zygmunt
- Czy dieta pomoże wyleczyć insulinooporność? – odpowiada Mgr Agata Przytuła
- Jak odczytać wartości glukozy i insuliny? – odpowiada Mgr Joanna Wardenga
artykuły
Wskaźnik HOMA-IR - wskazania, normy i sposoby obliczania
Wskaźnik HOMA-IR jest współczynnikiem insulinoopor
Insulinooporność - czym jest? Objawy, diagnostyka i dieta w insulinooporności
Insulinooporność to problem, z którym zmaga się wi
Insulinooporność to pierwszy krok do cukrzycy! Zadbaj o prawidłowy poziom cukru we krwi
O insuliooporności mówi się coraz więcej. Nadal je