Produkty niskotłuszczowe (0-0,5% tłuszczu) są przeznaczone dla osób dorosłych. Dzieciom zaleca się produkty 1,5-2% tłuszczu. Z naukowego punktu widzenia tłuszcze nie zapobiegają przybieraniu na wadze. Ich nadmiar w diecie wręcz predysponuje do zwiększenia masy ciała i rozwoju nadwagi lub otyłości.
Jednak pewna ilość tłuszczów jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu, tj. do budowania osłonek mielinowych w mózgu, wchłaniania witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, ochrony narządów wewnętrznych, kumulowania metabolitów itp.
Jak sama zauważyłaś, najlepiej jeśli w diecie dominują kwasy tłuszczowe wielonienasycone. Znajdziemy je w olejach roślinnych - np. w oliwie z oliwek, oleju rzepakowym, sojowym oraz w tłustych rybach morskich i ich przetworach. Tłuszcze te są najbardziej polecane dla dzieci oraz osób dorosłych. Stymulują rozwój mózgu u płodu, poprawiają funkcje poznawcze u dzieci i zapobiegają chorobom tj. miażdżyca, zaburzenia lipidowe, nadciśnienie tętnicze.
Najlepiej aby w diecie nie znajdowały się produkty smażone. Najrozsądniej jest dodawać je do potraw pod koniec gotowania lub na zimno np. do sałatek. Minimum dwa razy w tygodniu należy spożywać tłuste ryby morskie. Tłuszcze roślinne nie muszą znajdować się w każdym posiłku, gdyż należy pamiętać, że jednocześnie, iż są bardzo zdrowe i wartościowe, dostarczają również dużo kalorii.
Pozdrawiam