Dodatek białka (np. ser), tłuszczu (olej, masło) lub produktów bogatych w błonnik (np. surowych warzyw) obniża ładunek glikemiczny potrawy.

0

Witam,

zalecam przygotowywać produkty al'dente. Nie należy rozgotowywać kaszy, ryżu czy makaronów a także płatków owsianych, jeczmiennych itp. ponieważ tym sposobem zwiększamy ich indeks glikemiczny. Warto dodawać do potraw cynamon, produkty bogate w błonnik, białko i ,,dobre tłuszcze".
W razie dodatkowych pytań lub chęci ułożenia indywidualnej diety zapraszam na konsultację lub zachęcam do kontaktu:
tel. 506225670 lub joanna.wasiluk@o2.pl
Pozdrawiam
Mgr Joanna Wasiluk
Dietetyk

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty