W jakich produktach występuje witamina PP?
Zanim zaczniesz odchudzanie
Nadejście wiosny i zbliżające się lato stają się motywacją wielu osób do zrzucania nadprogramowych kilogramów. Baszar El-Helou z Pracowni dietetycznej WANILIA, opowiada o tym, jakie kroki należy podjąć, by odchudzanie nie wyrządziło naszemu organizmowi negatywnych symptomów.
Witam!
Oto główne źródła niacyny (witaminy PP):
- wątróbka, czerwone mięso i drób, ryby,
- produkty zbożowe,
- mleko i przetwory mleczne,
- orzechy,
- grzyby,
- fasola i groch.
Proszę pamiętać, że witamina ta jest mało odporna na gotowanie (zalecam szybką obróbkę cieplną w małej ilości wody).
Pozdrawiam
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Jakie są dobre źródła nikotynamidu? – odpowiada Mgr inż. Małgorzata Jezierska
- Stosowanie witaminy B3 na obniżenie LDL – odpowiada Mgr Joanna Peplińska
- Witaminy na zdrową skórę – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Jak uzupełniać witaminę B12 w diecie wegetariańskiej? – odpowiada Lek. Paweł Baljon
- Witaminy na pamięć i koncentrację – odpowiada Mgr Katarzyna Okręglicka
- Dieta i ćwiczenia a wzrost – odpowiada Roma Wojtewicz
- Odpowiednia wartość poziomu hemoglobiny u 5-latki – odpowiada Eliza Gosławska
- Zaspokojenie dziennej dawki witamin z grupy B w diecie wegańskiej – odpowiada Mgr Justyna Luty
- Jaki poziom witaminy D3 powinien występować u 27-latki? – odpowiada Lek. Łukasz Wroński
- Jaka jest dieta na trądzik? – odpowiada Mgr Katarzyna Mazowska