Warzywa, owoce
Słyszałam, że pomarańcze i grejpfruty są najlepszymi owocami na odchudzanie, czy to prawda? Czy są takie warzywa lub owoce, które najbardziej pomogą w odchudzaniu? Poproszę o przykłady.
Słyszałam, że pomarańcze i grejpfruty są najlepszymi owocami na odchudzanie, czy to prawda? Czy są takie warzywa lub owoce, które najbardziej pomogą w odchudzaniu? Poproszę o przykłady.
Witam,
Generalnie można spożywać wszystkie owoce i warzywa (te drugie praktycznie w nieograniczonej ilości, uwaga na ziemniaki, kukurydzę).
Stosunkowo kaloryczne są: banany i winogrona i na nie bym uważała.
Najmniej kcal zawierają:
- truskawki, maliny, grapefruit, melon, arbuz.
Ilość warzyw i owoców jakie powinnaś spożyć każdego dnia przedstawia Piramida Zdrowego Żywienia:
http://www.izz.waw.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=7&Ite... dzieci
Pozdrawiam
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
Wymiennik węglowodanowy to pojęcie zazwyczaj stoso
Kwas acetylosalicylowy znany był od starożytn
Owoce w cukrzycy to kontrowersyjny temat, ponieważ
Dzień dobry. Owoce zawierają cukry: fruktozę i glukozę. Spożycie owoców podnosi poziom glukozy we krwi, mimo to są one źródłem witamin i składników mineralnych, dlatego warto je spożywać. Najlepiej jeść owoce w kilku małych porcjach, niekoniecznie w ostatnim posiłku. Najmniej węglowodanów zawierają: arbuz, grejpfrut, poziomki, truskawki. Polecam je szczególnie. Proszę uważać na winogrona, śliwki, banany, ananasy i wszelkie suszone owoce oraz owoce w syropach, ponieważ mogą znacznie podnosić stężenie glukozy we krwi. Zachęcam również do lektury http://dietetycy.org.pl/14-listopada-swiatowy-dzien-walki-cukrzyca/. Zapraszam również na www.diet-coaching.xaa.pl
Pozdrawiam, Dietetyk Patrycja Sankowska
Witam,
W przypadku cukrzycy typu II proponuję kierować się wyborem warzyw i owoców z grupy tzw niskiego indeksu glikemicznego, ewentualnie średniego. Wydaje mi się, że przy tak prowadzonej diecie nie ma sensu utrudniać sobie życia wnikając w to ile mają fruktozy, glukozy czy też skrobi. Indeks glikemiczny (IG) jest tutaj najważniejszy - proszę jednak pamiętać o takich sytuacjach gdy np odpowiednie będzie spożywanie surowej marchwi ale jej gotowana postać ma już wysoki IG. Mogę jeszcze dodać, że na pewno korzystniej na ostatnie posiłki w ciągu dnia zjadać warzywa niż owoce.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
Indeks glikemiczny (IG) to skala, która ocenia, ja
Owoce są nieodłącznym elementem zdrowej diety - do
Chcesz uniknąć gwałtownych skoków cukru we krwi? W
Witam serdecznie, jeżeli chodzi o warzywa to sprawa jest prosta - na diecie odchudzającej wskazane są wszelkie warzywa, pod warunkiem, że żadne nas nie wzdymają, nie mamy alergii itd. Preferowany sposób obróbki to gotowanie, gotowanie na parze, pieczenie i oczywiście warzywa zjadane na surowo, bo wtedy mają najwięcej witamin i błonnika. Warzywa smażone na tłuszczu nie są polecane z tego względu, że są po prostu bardziej kaloryczne. Jeżeli zaś chodzi o owoce, to starajmy się je spożywać do śniadania, na drugie śniadanie lub podwieczorek, a unikajmy w późnych godzinach wieczornych czy do kolacji. Awokado i kokos to owoce zawierające sporo tłuszczów, podobnie jak orzechy, włączamy je więc do diety sporadycznie w celu uzupełnienia tłuszczów nienasyconych (tych korzystnych dla organizmu). Dosyć dużo węglowodanów prostych zawierają również winogrona i banan. Ja radziłabym w porze letniej i jesiennej skupić się na naszych rodzimych owocach sezonowych, a w zimie na owocach cytrusowych, można również korzystać z mrożonek (truskawki, maliny), szczególnie jeśli są robione z owoców z własnego ogródka. Należy też pamiętać, że owoców nie należy posypywać cukrem jeśli jesteśmy na diecie odchudzającej. Pozdrawiam, I. Zadnieprowska
Witam,
warzywa oraz owoce są źródłem cennych w diecie witamin i mikroelementów. Są one również źródłem węglowodanów czyli cukrów. Często twierdzi się, że gdy chcemy obniżyć naszą masę ciała warto sięgać po takie owoce i warzywa, które mają niski indeks glikemiczny. Na wysokość indeksu glikemicznego wpływa jednak również sposób obróbki, i tak marchewka czy burak w postaci surowej mają niski indeks glikemiczny ale już po ugotowaniu wyższy. Wśród owoców niski indeks mają: brzoskwinie, jabłka, gruszki, maliny, truskawki, pomarańcza, itd. Wśród warzyw niski IG mają soczewica, sałata, por, pomidory, pieczarki, oliwki, ogórek, surowa marchew, groch, fasolka szparagowa itd.
Jednak biorąc pod uwagę wielkość standardowej porcji konkretnego owocu czy warzywa, co uwzględnia ładunek glikemiczny okazuje się, że z warzyw i owoców nawet na diecie można czerpać dowolnie.
Co do sposobu obróbki najlepiej jeśli te produkty będą surowe lub gotowane na półtwardo.
pozdrawiam
Magdalena Kubik
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki: