Zapytaj lekarza

7 4 0 , 9 5 1

odpowiedzi udzielonych przez naszych ekspertów

Rzetelnie + Bezpiecznie + Bezpłatnie

Węglowodany w diecie redukcyjnej

ile porcji węglowodanów powinna zawierać dieta redukcyjna 1500-1600 kcal dla kobiety o średniej aktywności fizycznej 28 lat, 170 cm wzrostu, PPM 1400, CPM 2000 kcal.Chodzi mi o chleb oraz kasze, ryż, płatki owsiane.Czy większość węglowodanów powinna pochodzić z warzyw i owoców?
KOBIETA, 28 LAT ponad rok temu

Błędy w dietach odchudzających

Mgr Estera Durbacz Dietetyk, Bytom
13 poziom zaufania

Witam,
w takim przypadku ilość węglowodanów powinna stanowić ok 50-55%, co przekłada się na ok. 200g węglowodanów. Powinny to być głównie węglowodany złożone, czyli pełnoziarniste pieczywo, gruboziarniste kasze, ryż brązowy, płatki z pełnego ziarna. Warzywa w diecie redukcyjnej powinny zajmować ważne miejsce i mogą być jedzone bez większych ograniczeń, poza ziemniakami i warzywami strączkowymi, których ilość należy zbilansować w diecie według ilości węglowodanów. Owoce powinny występować 1 do maksymalnie 2 razy dziennie i nie powinny być głównym źródłem węglowodanów, ze względu na to, że zawierają przede wszystkim cukry proste, które sprzyjają rozrostowi tkanki tłuszczowej.
Jeżeli chodzi o porcje węglowodanów to powinny występować w każdym posiłku, czyli 4-5 porcji dziennie. Najwięcej powinno ich być w pierwszym śniadaniu, z uwagi na to, że organizm wykazuje wtedy największe zapotrzebowanie na te składniki. Szczególnie istotne jest to dla mózgu, dla którego jedynym źródłem energii jest glukoza.
Najmniej powinna ich zawierać kolacja, ponieważ wieczorem organizm nie wykazuje już dużego zapotrzebowania na energię, istotniejsze są wtedy składniki budulcowe, głównie białko.
Pozdrawiam,
Estera Durbacz
Poradnia Dobry Dietetyk w Bytomiu i Katowicach

0

Większość węglowodanów powinna pochodzić z pieczywa pełnoziarnistego ciemnego oraz ciemnych kasz, ryżu, płatków owsianych. Dieta powinna zawierać 5 posiłków dziennie

0

Witam, mam wątpliwości do obliczenia CPM na poziomie 2000 kcal, ale....odpowiadając na pytanie...węglowodany powinny stanowić ok 50-55% energii.Błędem będzie zbyt duży udział cukrów prostych z owoców, raczej powinny przeważać węglowodany wolnowchnialne z pieczywa razowego, grubych kasz, otrąb, surowych warzyw etc.
Zapraszam na www.dietoterapia.waw.pl. Serdecznie pozdrawiam

Dietetyk, absolwentka Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW.
0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty
Ważne tematy