Zanim zaczniesz odchudzanie
Nadejście wiosny i zbliżające się lato stają się motywacją wielu osób do zrzucania nadprogramowych kilogramów. Baszar El-Helou z Pracowni dietetycznej WANILIA, opowiada o tym, jakie kroki należy podjąć, by odchudzanie nie wyrządziło naszemu organizmowi negatywnych symptomów.
Witam,
w takim przypadku ilość węglowodanów powinna stanowić ok 50-55%, co przekłada się na ok. 200g węglowodanów. Powinny to być głównie węglowodany złożone, czyli pełnoziarniste pieczywo, gruboziarniste kasze, ryż brązowy, płatki z pełnego ziarna. Warzywa w diecie redukcyjnej powinny zajmować ważne miejsce i mogą być jedzone bez większych ograniczeń, poza ziemniakami i warzywami strączkowymi, których ilość należy zbilansować w diecie według ilości węglowodanów. Owoce powinny występować 1 do maksymalnie 2 razy dziennie i nie powinny być głównym źródłem węglowodanów, ze względu na to, że zawierają przede wszystkim cukry proste, które sprzyjają rozrostowi tkanki tłuszczowej.
Jeżeli chodzi o porcje węglowodanów to powinny występować w każdym posiłku, czyli 4-5 porcji dziennie. Najwięcej powinno ich być w pierwszym śniadaniu, z uwagi na to, że organizm wykazuje wtedy największe zapotrzebowanie na te składniki. Szczególnie istotne jest to dla mózgu, dla którego jedynym źródłem energii jest glukoza.
Najmniej powinna ich zawierać kolacja, ponieważ wieczorem organizm nie wykazuje już dużego zapotrzebowania na energię, istotniejsze są wtedy składniki budulcowe, głównie białko.
Pozdrawiam,
Estera Durbacz
Poradnia Dobry Dietetyk w Bytomiu i Katowicach
Większość węglowodanów powinna pochodzić z pieczywa pełnoziarnistego ciemnego oraz ciemnych kasz, ryżu, płatków owsianych. Dieta powinna zawierać 5 posiłków dziennie
Witam, mam wątpliwości do obliczenia CPM na poziomie 2000 kcal, ale....odpowiadając na pytanie...węglowodany powinny stanowić ok 50-55% energii.Błędem będzie zbyt duży udział cukrów prostych z owoców, raczej powinny przeważać węglowodany wolnowchnialne z pieczywa razowego, grubych kasz, otrąb, surowych warzyw etc.
Zapraszam na www.dietoterapia.waw.pl. Serdecznie pozdrawiam
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Jaka powinna być zawartość tłuszczy, węglowodanów, białek przy diecie redukcyjnej 1500 kcal? – odpowiada Mgr inż. Ola Kilen-Zasieczna
- Rozplanowanie węglowodanów w diecie redukcyjnej – odpowiada Mgr Justyna Siwiela
- Ilość węglowodanów w diecie reducyjnej – odpowiada Roma Wojtewicz
- Zamiennik chleba na diecie redukcyjnej – odpowiada Mgr Justyna Siwiela
- Spożywanie węglowodanów na kolację na diecie redukcyjnej – odpowiada Mgr Elżbieta Sternal
- Węglowodany na diecie redukcyjnej – odpowiada Magdalena Rapacka
- Ile wynosi zapotrzebowanie na węglowodany przy zwykłej zdrowej diecie? – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Rozłożenie węglowodanów na diecie 1500 kalorii – odpowiada Mgr Joanna Śledziona
- Jakie powinny być proporcje spożywania węglowodanów, białka, tłuszczy w diecie 1000-1200 kcal? – odpowiada Mgr Elżbieta Sternal
- Czy na diecie redukcyjnej można jeść na kolację pieczywo? – odpowiada Mgr Maria Ochmańska
artykuły
Węglowodany w diecie odchudzającej. Które z nich warto jeść w trosce o szczupłą sylwetkę?
Moda na diety białkowe spowodowała, że wiele osób
Dieta matki karmiącej - jadłospis, suplementy diety
Karmienie piersią jest najlepszym sposobem żywieni
Wymienniki węglowodanowe
Wymiennik węglowodanowy to pojęcie zazwyczaj stoso