Witaminy z grupy B, zwłaszcza cholina B8 i niacyna B3 (inaczej PP), są odpowiedzialne za sprawne funkcjonowanie układu nerwowego i sprzyjają poprawie koncentracji, a odpowiednia ich podaż w diecie sprzyja łatwiejszemu zapamiętywaniu. Występują w soi i w pieczywie z pełnego przemiału. Niedobór witaminy B3 powoduje m.in.: osłabienie pamięci, kłopoty ze skupieniem uwagi i kojarzeniem, bezsenność. Osoby jedzące słodycze i pijące alkohol potrzebują jej 2–3 razy więcej, niż wynosi norma. Niacyna jest w tuńczyku, wątrobie, mięsie indyka, pełnym ziarnie zbóż, suchej fasoli i grochu, nasionach słonecznika, orzeszkach ziemnych (trzeba je właściwie przechowywać – w przypadku tego produktu istotne jest unikanie wilgoci, która sprzyja rozwojowi grzybów produkujących silnie rakotwórcze toksyny).

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty